Nikto s istotou nečakal, že pandémia tu s nami pobudne ďalší rok, hovorí Romana Kanovská.TASR
StoryEditor

Maturanti už druhýkrát prišli o veľkú príležitosť. Po pandémii treba reformu maturít

06.04.2021, 00:00
Tohtoročným absolventom budú chýbať praktické cvičenia a stáže, hovorí riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská.

Maturity sú zrušené už druhý rok. Mali minuloroční absolventi pre to problémy pri hľadaní práce? Museli ich zamestnávatelia podrobnejšie preverovať?
Máme len kusé informácie. Ešte sa nestihlo zanalyzovať, aký vplyv malo minuloročné zrušenie maturít na zamestnateľnosť na trhu práce, prípadne uplatnenie na vysokých školách. Pred rokom sme si mysleli, že to bola len jednoročná záležitosť. Ak aj boli problémy, mysleli sme si, že sa tento rok vrátime ku klasickej maturitnej skúške a procesy budú fungovať v normálnom režime. Nikto s istotou nečakal, že pandémia tu s nami pobudne ďalší rok.

Z tohtoročných aj minuloročných skúseností sa dá vyvodiť, že administratívna maturita nesplnila funkciu predovšetkým na odborných školách, kde by sa zamestnávatelia na skúške presvedčili, že žiaci majú zručnosti, ktoré im škola mala dať. Dá sa predpokladať, že pri nástupe do práce budú musieť zamestnávatelia robiť v niektorých odboroch intenzívnejšie zaškoľovacie kurzy pre absolventov. Možno ešte školy stihnú urobiť kompenzačné opatrenia. Je veľká pravdepodobnosť, že po Veľkej noci sa žiaci vrátia do škôl a ešte do konca školského roka nadobudnú viac praktických zručností. Prípadne, že školy využijú takzvané letné školy na zlepšovanie odborných zručností svojich žiakov.

Čo zamestnávateľom prekážalo najviac?
Pokiaľ mám informácie, zamestnávatelia neboli úplne spokojní s tým, že teoretická a praktická časť maturitnej skúšky prebehla administratívne. Pri skúške sú súčasťou komisie, ktorá dohliada na to, že maturita spĺňa určitú úroveň, maturanti nadobudli vedomosti a zručnosti, ktoré majú mať, a môžu sa plnohodnotne uplatniť na trhu práce.

Uznávali zahraničné vysoké školy slovenským absolventom minuloročnú administratívnu maturitu?
Minulý rok sa nás študenti napríklad telefonicky dopytovali, ako si môžu dorobiť externý test z matematiky. Vysoká úspešnosť v matematickom teste im dáva body navyše pri prijímacích skúškach na niektoré kvalitné univerzity alebo technické vysoké školy. Museli sme im, žiaľ, odpovedať, že ich skúška je vykonávaná len administratívne a na maturitnom vysvedčení budú mať známky. Zahraničné univerzity vyžadovali percentá a percentily, ktorými by si ich zaradili a pridelili im extra body.

Akým spôsobom to univerzity riešili?
Myslím si, že vysoké školy to riešia tým, že robia svoje vlastné prijímacie skúšky v podobe testov. Tak si žiakov dajú do vlastného poradia. Dobré výsledky z objektívnej časti skúšky, ktorá je u nás externou časťou, prinášajú body navyše. Prinášajú zvýhodnenia žiakom a na niektorých univerzitách aj v podobe štipendií, ktoré im potom uľahčujú vzdelávanie a motivujú ďalších žiakov k tomu, aby sa na maturitu dobre pripravili a mali dobré výsledky.

Hovorí sa, že maturita je prvá ťažká skúška v živote človeka. Ak ju študenti neabsolvujú, budú pripravení na oveľa náročnejšie skúšky na vysokej škole?
Okrem toho, že maturitná skúška je prvé preverenie vedomostí a zručností, ktoré má zásadný význam pre ďalšiu kariéru, má aj psychologický asp...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:47