StoryEditor

Virológ Klempa pre HN: V očkovaní prepisujeme históriu. V septembri prídu na rad aj deti

05.04.2021, 00:00
Od decembra minulého roka totiž svet bojuje s epidémiou koronavírusu najúčinnejšou zbraňou - očkovaním. O jeho masívnom charaktere a celosvetovom priebehu sa HN rozprávali s vedeckým pracovníkom SAV a virológom Borisom Klempom.

Súčasná pandémia koronavírusu upriamila pozornosť na masové očkovanie, ktoré je podľa odborníkov nevyhnutným riešením aktuálnej situácie. Čo presne sa však rozumie pod masívnym očkovaním?

Masívne očkovanie prebieha v podstate neustále a poznáme ho takmer všetci. Je to ten typ vakcinácie, ktorý absolvujú predovšetkým malé deti ako povinnú prevenciu proti starým známym ochoreniam. Z tých, ktoré vymizli práve vďaka masívnemu očkovaniu, môžeme spomenúť napríklad pravé kiahne. Napriek tomu, že masívne očkovanie je už dlhoročná pomerne rutinná záležitosť, v súčasnej pandemickej situácii sme očitými svedkami bezprecedentnej situácie.

V čom teda spočíva bezprecedentnosť aktuálnej pandémie z pohľadu masívneho očkovania?

V tom, že očkovanie na jednej strane prebieha súbežne na celom svete, na druhej strane sa vykonáva vo všetkých vekových kategóriách - s výnimkou detí. Ak sme spomenuli, že predstava masívneho očkovania je spojená najmä s postupnou vakcináciou najmenších, teraz sa snažíme v jednej chvíli zaočkovať čo najviac ľudí rôzneho veku a k tomu vo všetkých krajinách sveta a v čo najkratšom čase. A to je, samozrejme, mimoriadna situácia, akú si v takýchto rozmeroch sotvakto pamätá.

Takže pri spätnom pohľade do histórie nenájdeme také prípady, ktoré by boli porovnateľné s dnešnou situáciou?

Určite nie v takom intenzívnom rozsahu. Súčasná situácia zatiaľ najviac pripomína vývoj vakcíny proti pandemickej chrípke v roku 2009. Avšak vtedy sme to nevnímali tak urgentne ako dnes, hoci už pri pandemickej chrípke sa vyskytol rovnaký problém, aký riešime v týchto dňoch - ako pripraviť čo najviac vakcín v čo najrýchlejšom ča...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 02 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 03 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 04 - Modified: 2024-03-01 06:55:07 - Feat.: - Title: Prvý zájazd po rokoch do KĽDR stál 750 eur. Páchlo a všetko sa tam rozpadalo, sťažujú sa turisti na lietadlo 05 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:52