StoryEditor

Epidemiológovia idú rokovať o postupnom otváraní škôl a prevádzok. Riešime aj Covid automat, tvrdí Krčméry

01.04.2021, 14:10
Autor:
lmlm
Profesor Vladimír Krčméry upozorňuje, aby nedošlo k rýchlemu otváraniu.

Odborníci a epidemiológovia sa dnes budú zaoberať postupným otváraním škôl a obchodných prevádzok. Na brífingu o tom informoval profesor Vladimír Krčméry.

"Jeden zo základných okruhov dnešného stretnutia je postupné otváranie škôl. Ďalší okruh je postupné otváranie obchodných prevádzok. Uvedomujeme si, že hospodárstvo musí existovať, že ide máj, že ide postupne leto," povedal Krčméry.

Podľa neho sa bude hovoriť aj o Covid automate, diskusia má však trvať týždeň. "Diskutujeme o tom, či je potrebné obnoviť Covid automat každé dva týždne alebo každý týždeň," povedal Krčméry.

Tvrdí, že chcú dať občanom dobrú správu, aby vedeli, že ich disciplinovanosť sa vyplatila. Na druhej strane však upozorňuje, aby nedošlo k rýchlemu otváraniu.

"Druhá vec je, že ak budeme priskoro realizovať otváranie, tak riskujeme, že táto druhá epidémia bude mať druhú vlnu a to nechceme. Potom je jedna vec o ktorej diskutujeme, že ak neurobíme dostatočné intervaly pri otváraní a pokazí sa situácia, tak my nebudeme vedieť, na základe čoho sa situácia pokazila,“ povedal Krčméry.

V utorok štátny tajomník rezortu zdravotníctva Peter Stachura avizoval, že k uvoľneniu by mohlo prísť už po Veľkej noci. Aké zmeny by nastali pri prechode zo IV. na III. stupeň varovania podľa Covid automatu? 

Prehľad zmien:

  • Pohyb v prírode s negatívnym testom aj mimo okres
  • Obnovenie bohoslužieb s obmedzením jednej osoby na 15 metrov štvorcových, potrebný test
  • Obnovený bez divákov by mohol byť profesionálny šport
  • Otvoriť by sa mohli aj lyžiarske strediská. Povinný by bol test 72 hodín pred nástupom na lyžovačku, ďalší 24 hodín pred nástupom a následne opakovaný pri dlhšom pobyte. Nemohli by byť otvorené kabínové lanovky
  • V počte maximálne šesť ľudí s negatívnym testom by sa mohli otvoriť aj bazény a plavárne
  • Otvorili by sa aj všetky obchody s obmedzením počtu zákazníkov - jedna osoba na 15m2. Zatvorené by zostali detské kútiky a sedacie sekcie. Samozrejmosťou by bol test.
  • Na individuálne prehliadky by sa mohli otvoriť aj múzeá a galérie
  • V knižniciach by sa povolilo spoločné čítanie do šesť osôb
  • Home office by už nebol nariadený, ale odporúčaný
  • S obmedzením by sa mohli otvoriť aj hotely. Zatvorené by v nich zostali reštaurácie a na jednej izbe by mohli byť maximálne dve dospelé osoby prípadne členovia domácnosti. Počíta sa s testovaním zamestnancov aj hostí
  • V taxíkoch by sa obmedzenie počtu zvýšilo z dvoch osôb klientov na maximálne dve osoby v jednom rade

Otvorenou zostáva otázka postupného návratu detí do škôl, ktoré sa riadi separátnymi opatreniami. Zastupujúci minister školstva Eduard Heger avizoval, že konkrétny plán predstavia po Veľkej noci.

Rezort zdravotníctva navyše avizoval, že sa bude meniť stratégia testovania, čo tiež môže ovplyvniť niektoré uvoľnenia opatrení. Konkrétne detaily rovnako prezradia až po sviatkoch. 

01 - Modified: 2022-12-29 13:31:23 - Feat.: - Title: Slovensko sa rozlúčilo s lekárom a vedcom Vladimírom Krčmérym 02 - Modified: 2022-12-29 13:12:26 - Feat.: - Title: Slovensko sa rozlúčilo s lekárom a vedcom Vladimírom Krčmérym 03 - Modified: 2022-12-21 15:31:01 - Feat.: - Title: Mikas: Krčméry bol výnimočný človek, charizmatická osobnosť a uznávaný odborník 04 - Modified: 2022-12-21 07:44:11 - Feat.: - Title: Zomrel profesor, lekár a odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry 05 - Modified: 2022-12-21 07:34:02 - Feat.: - Title: Zomrel odborník, ktorý zasvätil život pomoci druhým, Vladimír Krčméry
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:12