StoryEditor

Čo dnes letí? Čoraz viac obálky

02.12.2007, 23:00

Tielka, ponožky, pyžamá a podobné "kreatívne" veci istia každý zoznam vianočných darčekov. "In" sú však univerzálne darčekové poukážky na nákup. "V tomto smere je stúpajúci trend za posledné roky. Nie sú to priamo peniaze v obálke a vytvára to predstavu určitej slobody," reaguje hovorkyňa obchodného reťazca Tesco Oľga Hrnčiarová. Takýmto spôsobom nič nepokazíte, ale ani nezabodujete.
Niečo výnimočné? Stačí prekvapenie
Výnimočné sviatky si zaslúžia výnimočné darčeky. Každý vidí výnimočnosť v inom. Niekto v malej pozornosti, iní v drahom šperku. "Zo šperkov nakupujú zákazníci hlavne výrazné šperky s dominantnými farebnými drahokamami alebo polodrahokamami, dlhé retiazky s veľkými očkami, výrazné prstene," hovorí manažérka reťazca Sheron Jana Tavačová a dodáva, že aj pri výbere náramkových hodiniek sa preferujú veľké hodinky so zlatým, prípadne s oceľovým náramkom alebo lunety osádzané briliantmi.
Pre deti počítače
Na deti čakajú v regáloch najmodernejšie hračky. Od Barbie počítača pre najmenších cez verné kópie zvieratiek, ktoré vydávajú zvuky a hýbu sa. "Chlapcom kupujú rodičia transformery. Sú to roboty, ktoré sa dajú poskladať a premeniť na auto," hovorí hovorca obchodného reťazca Dráčik Michal Varga. Dievčatká sa potešia hovoriacej bábike -- tá konečne komunikuje so svojou "mamičkou" po slovensky. Oľga Hrnčiarová spomína aj hračky napodobňujúce život dospelých, filmových hrdinov, akým je legendárny Terminátor, ale aj veci, ktoré inšpirujú bádanie detí, ako mikroskopy či ďalekohľady. Detských "špiónov" poteší odpočúvacie zariadenie.
"Na dračku ide každoročne stavebnica Lego," zdôrazňuje Varga. Lego patrí k darčekom, ktoré si pod vianočným stromčekom už našli svoje výsostné miesto. Rovnaké je to i v prípade ponožiek, knižiek a kozmetiky. "Už teraz idú na dračku kozmetické balíčky. Veľmi to oceňujú hlavne tí, ktorí sa s darčekmi neponáhľajú a nakupujú ich na poslednú chvíľu," hovorí Hrnčiarová. V oblasti oblečenia je už dnes široký výber, v deväťdesiatych rokoch ste sa tínedžerovi zavďačili replikou dresu basketbalovej NBA. V osemdesiatych rokoch, keď v obchodoch vládla uniformita, bolo hitom čokoľvek zo Západu -- nášivka vychytenej západnej značky dokázala z obyčajného trička spraviť najúžasnejší vianočný darček.
WHS alebo volkmen
To, že Slováci na Vianoce pri nakupovaní nešetria, dokazuje aj dopyt po drahšej elektronike a pôžičkách. "Počíta sa s tým, že na Vianoce sa ušetria nejaké peniaze na kúpu napríklad nového televízora." Či by ste však pozitívne prekvapili fritézou alebo volkmenom, ktoré boli v začiatkom deväťdesiatych rokov najväčšími "vychytávkami", je otázne. Snom mnohých v tom čase boli mobily, ktoré sa vtedy objavili na trhu. Dnes sú mobilné telefóny pre väčšinu populácie samozrejmosťou. "Populárne boli najmä drobné šperky, prípadne jemné retiazky. Veľkej obľube sa tešili hodinky s koženým remienkom," spomína Jana Tavačová. Časy sa však menia a teraz si pod stromčekom namiesto škatule previazanej mašľou nájdete obálku s darčekovou poukážkou. "Ľudia sa už menej poznajú. Nevedia svojim blízkym vybrať darčeky, a preto volia jednoduchšiu a istejšiu cestu," povedala Emma Tekelyová.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 16:44