StoryEditor

Bratislava spúšťa veľký projekt. Ide o 25 miest, ktoré dodajú mestu novú tvár

31.03.2021, 11:55
Autor:
redred
Celkovo má ísť o 25 projektov, investícia vyjde na 14,3 milióna eur.

Bratislava spúšťa projekt Živé miesta, ktorých cieľom je zmodernizovať verejné priestranstvá v hlavnom meste. Na brífingu o tom informoval primátor Bratislavy Matúš Vallo.

​Celkovo má ísť o 25 projektov, investícia vyjde na 14,3 milióna eur. Medzi prvými projektami má byť skatepark pod Mostom SNP, ktorý by mal byť zrealizovaný už v najbližšom období.

Skatepark pod Mostom SNP Skatepark pod Mostom SNP Mesto Bratislava

​"Je to rekordne obrovská suma oproti minulosti, kedy sa do takýchto vecí neinvestovalo skoro vôbec. Ale zároveň je malá na to, koľko by Bratislava potrebovala," dodal primátor.

"Verejný priestor určuje to, ako sa k sebe ľudia správajú. Neexistuje jediný občan Bratislavy, ktorý by nechcel mať verejný priestor čistejší, krajší a bezpečnejší. Je to historicky prvý program na obnovu verejného priestoru v hlavnom meste," dodal Vallo.

Väčšinu z rekonštrukcií 25 projektov chce mať mesto hotových do konca tohto roka. "Tam už sú návrhy, riešia sa verejné obstarávania, povoľovania," hovorí primátor Bratislavy.

Medzi projekty programu Živé miesta patrí aj vnútroblok Poľská – Justičná, verejný priestor Krížna – Karadžičova, parčík Žilinská, Motýlia lúka, multifunkčný park v Karlovej Vsi, park Dunajská, okolie cintorína Karlova Ves, park Husova, pobytové schody IV. rybník, areál Malý Slavín, pozorovňa zvierat Vydrica. Taktiež bufet na Partizánskej lúke, okolie pamätníka Daniela Tupého, parčík na Radlinského ulici, Komenského námestie, Pamätník 89, revitalizácia verejného priestoru pod Mostom SNP či pocket park Židovská.

Mesto pripravuje aj projekty, ktoré budú riešiť priestor vozovne Krasňany, verejný priestor v okolí dúbravského Domu služieb či na Kazanskej ulici vo Vrakuni, kúpalisko Krasňany, nový park pri jazere Rohlík, Zámockú ulicu, promenádu Devín či revitalizáciu parku na Mudrochovej.

Primátor hovorí aj o oddychovom plató nad Staromestskou ulicou i o mestských hradbách. Zároveň avizuje, že už budúci týždeň zverejní mesto podobu komplexnej rekonštrukcie celistvého priestoru Živé námestie, ktoré tvoria spolu Kamenné námestie, Námestie SNP a Námestie Nežnej revolúcie.

Okrem jednotlivých projektov sa podľa Valla a Mazúra pracuje aj na štandardizácii práce s verejnými priestormi v rámci Manifestu verejných priestorov. V nasledujúcich mesiacoch majú pribudnúť ďalšie, ktoré sa budú týkať prístreškov MHD či výsadby zelene.

Mesto predstaví aj takzvanú novú bratislavskú dlažbu, spôsob jej kladenia, farbu, tvar a charakteristiku. V rámci programu obnovy verejných priestorov je rozpracovaná aj koncepcia riešenia verejných sídliskových vnútroblokov.

01 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 02 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 03 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 04 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 12:07