TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Hrozí nám tretia vlna ako u susedov? Zažili sme ju spolu s druhou, tvrdí matematik

29.03.2021, 13:12
Autor:
TASRTASRchocho
Konzílium odborníkov pripomína, že zlomovou udalosťou v boji s novým koronavírusom bude blížiaca sa Veľká noc.

Epidemiologická situácia v súvislosti s novým koronavírusom sa na Slovensku stále zlepšuje.

Vyplýva to z odpovede ministerstva zdravotníctva na otázku, či na Slovensku nehrozí tretia vlna pandémie, ako v okolitých krajinách. Priaznivejšej situácii napomáha aj fakt, že počet zaočkovaných rastie.

"Na Slovensku momentálne postupujeme krôčik po krôčiku k zlepšovaniu situácie, čo dokazuje mierny pokles v počte hospitalizovaných a kontinuálny nárast zaočkovaných," povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Práve postupný nárast ľudí s aplikovanou vakcínou v kombinácii s dodržiavaním protiepidemických opatrení podľa jej slov pomôže zvládnuť vírus a jeho prípadné ďalšie vlny a účinne sa proti nemu brániť.

Kolektívna imunita

Ako ďalej uviedla, vytvorením kolektívnej imunity spoločnosti pri dosiahnutí hranice 3,3 milióna zaočkovaných odborníci odhadujú, že vírus dostaneme definitívne pod kontrolu.

Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 643.763, za nedeľu (28. 3.) pribudlo 7071 zaočkovaných. Druhú dávku vakcíny už dostalo 255 897 ľudí.

Veľká noc bude zlomová

Konzílium odborníkov pripomína, že zlomovou udalosťou v boji s novým koronavírusom bude blížiaca sa Veľká noc.

Ľuďom radia obmedziť stretnutia, odložiť šibačku aj oblievačku a na bohoslužbách sa zúčastniť len virtuálne.

Počas pobytu v prírode by sa podľa nich nemali vytvárať veľké skupiny ľudí a cestovať by sa malo len v rámci okresu. Odborníci vyzvali na nosenie rúšok a respirátorov i na individuálny šport v prírode.

Ministerstvo zdôraznilo, že účinným nástrojom, ktorí zabráni šíreniu vírusu, je dodržiavanie známeho pravidla ROR – teda nosenia rúška, dostatočný odstup a dôkladná hygiena rúk.

Druhá a tretia vlna sa spojili

A prečo okolo Slovenska koronavírus zúri viac v čase, keď sa u nás situácia upokojuje? Vysvetlenie je jednoduché. "Hlavným zdrojom je oneskorenie, ktoré vzniklo," približuje pre HN matematik Richard Kollár.

Na Slovensku sa podľa neho druhá a tretia vlna spojili. "Nástup československého variantu a zároveň zhoršenie epidemiologickej situácie vplyvom nedostatočných opatrení, tak túto kombináciu sme si my zažili spolu. A to v období od októbra alebo septembra až po február, marec a asi až do apríla," tvrdí matematik.

​V niektorých krajinách sa však podarilo jednotlivé vlny izolovať. A to tým, že mali efektívnejšie opatrenia a lepšie dokázali zabezpečiť ich dodržiavanie, vďaka čomu sa tam situácia zlepšila.

"Vďaka lepšej situácii a menšiemu šíreniu boli až neskôr zasiahnuté alebo v slabšej miere na začiatku tými inými variantami - napríklad britským. A vďaka tomu tam prišlo k oneskoreniu," vysvetlil.

Kollár zároveň predpokladá, že u našich susedov pôjde z hľadiska denných prírastkov o mierny nárast podobne ako v Česku. "To znamená, že pôjde len o mierny kopček a znovu to prekonajú," povedal s tým, že neočakáva ďalšiu masívnu vlnu, ale návrat k zlepšovaniu stavu, ktorý tam bol predtým. "Lebo aj oni sa musia vyrovnať s nárastom prevalencie tých iných variantov," podotkol.

01 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 02 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 03 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 04 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií 05 - Modified: 2024-03-06 21:55:37 - Feat.: - Title: Vedci v Nemecku skúmali muža, ktorý sa dal 217-krát očkovať proti covidu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:59