StoryEditor

Veľká anketa: Vitamíny aj respirátory zdarma. Ako mestá pomáhajú miesto štátu?

28.03.2021, 15:00
Množstvo samospráv rozdáva ľuďom respirátory či vitamínové balíčky. Teda to, čo avizovala už v minulosti aj koalícia.

Pomoc od štátu neprichádza. Koalícia ako keby posledné týždne čiastočne zabudla, že ešte stále zvádzame boj s pandémiou.

Bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí pritom ešte na konci januára hovoril o bezplatnom rozdávaní respirátorov pre seniorov či pozitívne testovaných.

K tomu doteraz nedošlo a preto opätovne nastúpili samosprávy. HN oslovili množstvo z nich, ako konkrétne pomáhajú svojim obyvateľom. A ako všeobecne na pandémiu zareagovali.

"Boli a stále sme svedkami toho, aká dôležitá je úloha samospráv v krízových situáciách. Často prijímame preventívne opatrenia za zabránenie šírenia koronavírusu skôr ako štát," uviedla hovorkyňa bratislavskej mestskej časti Petržalka Mária Halašková.

Množstvo samospráv, ktoré odpovedali, rozdáva ľuďom respirátory či vitamínové balíčky. Teda to, čo avizovala už v minulosti aj koalícia.

Je to v procese - reaguje, čo je s pomocou štát. Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová uviedla, že situácia s vitamínovými balíčkami a respirátormi je aktuálne predmetom aj medzirezortných konaní.

"V nadväznosti na závery budeme informovať. Faktom zároveň je, že testovanie považujeme za účinnú prevenciu a štát dlhodobo zabezpečuje bezplatné testovanie pre všetkých bez rozdielu," ozrejmila Eliášová.

Na začiatku februára schválila vláda návrh nulovej sadzby DPH na respirátory FFP2 a FFP3. Avšak aj táto zmena stojí pre vlastnú krízu v parlamente a čaká na schválenie. Aj v prípade testovania však tento rok zobrali situáciu do vlastných rúk samosprávy.

Tomáš Holúbek, hovorca mesta Nitra

Mesto Nitra obstaráva respirátory pre seniorov. V Nitre žije takmer 16-tisíc obyvateľov, pre každého zabezpečíme tri respirátory. Už boli vysúťažené, dnes alebo zajtra prídu na úrad. Seniorom ich roznesú zamestnanci mesta, aby sme tým zabránili zhromažďovaniu pri ich vydávaní.

Približne 1500 seniorom sme rozdali vitamíny. Išlo o seniorov združených v seniorských organizáciách, prípadne o aktívnych seniorov, ktorí sa v bežnom, nepandemickom období podieľajú na kultúrnom a spoločenskom živote mesta.

Ďalšie vitamíny sme v spolupráci so súkromným investorom dávali do mestských zariadení pre seniorov. O zabezpečovaní nákupov rokujeme s dvomi reťazcami. V prvej vlne sme nákupy seniorom rozvážali v spolupráci s Nitra zdrojom.

Počas pandémie mestá a obce často nahrádzali úlohy, ktoré by mal vykonávať dobre fungujúci štátny aparát. Mesto Nitra organizovalo začiatkom roka päť kôl testovania, ktoré zabezpečovalo vo vlastnej réžii.

Mestá a obce počas pandémie mnohokrát preukázali schopnosť rýchlo zareagovať na aktuálnu situáciu a pomôcť svojim obyvateľom aj napriek tomu, že čelili náročným, bezprecedentným výzvam a informačnému chaosu zo strany štátu.

Zdenka Marhefková, hovorkyňa primátora Banskej Bystrice

Keďže od 8. marca začali platiť nové vládne nariadenia, mesto nenechalo už začiatkom marca nič na náhodu – vybavilo prostriedky mestskej hromadnej dopravy respirátormi v počte 6 000 kusov určenými pre cestujúcich, ktorí si ich mohli u vodiča prevziať bezplatne.

Zároveň sme vďaka skautom zo Slovenského skautingu, 59. zbor Barbakan Banská Bystrica a dobrovoľníkom z Centra dobrovoľníctva rozdali vyše 2 000 respirátorov pred najväčšími obchodnými reťazcami, prioritne seniorom. Neustále pomáhame ľuďom, ktorí sú v karanténe, s nákupmi a so zabezpečením základných životných potrieb.

Samospráva spustila už počas prvej vlny pandémie projekt Osamelý senior, vďaka ktorému dodnes pomáha skôr narodeným Banskobystričanom či ľuďom so zníženou mobilitou so zadovážením základných životných potrieb, najmä liekov, potravín, hygienických potrieb.

Pomoc sme rozšírili pre každého, kto je pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19, musí byť v karanténe a nemá mu kto pomôcť s nákupom základných potravín, hygienických potrieb či liekov. Stačí napísať e-mail alebo zavolať na známu linku, na ktorej je možné nahrať aj hlasovú správu.

Odbor sociálnych vecí Mestského úradu neustále monitoruje aj situáciu v mestských zariadeniach sociálnych služieb či v priamo v teréne. Zamestnanci venujú pozornosť seniorom, ľuďom so zdravotným znevýhodnením i rómskym komunitám.

Hoci v našich zariadeniach stále platí zákaz návštev, rodinným príslušníkom veľmi radi sprostredkujeme videohovory s ich najbližšími. Nezabúdame ani na pomoc pre marginalizované skupiny obyvateľov.

Veronika Majtánová, hovorkyňa mesta Trnava

Mest...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 09:46:02 - Feat.: - Title: Samosprávy dostanú v máji celoročný podiel na dani z príjmu firiem, rozhodla Národná rada 02 - Modified: 2024-04-11 19:32:41 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu zákona: Samosprávy majú v máji dostať celoročný podiel na dani z príjmu firiem 03 - Modified: 2024-04-05 10:12:35 - Feat.: - Title: Rezort vnútra má samosprávam za výdavky počas prílevu cudzincov preplatiť takmer stotisíc eur 04 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Zatočte s jarnou únavou. Jednoduché tipy, ktoré vám zaručene pomôžu 05 - Modified: 2024-03-19 12:33:30 - Feat.: - Title: Obce a mestá môžu žiadať o financie na lepšiu ochranu pred kyberútokmi. Dokedy je to možné?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:39