TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Heger: Ak podá demisiu premiér, tak padne vláda. Nemôžeme na Slovensku dovoliť bezvládie

25.03.2021, 22:13
Autor:
mahomahoTASRTASR
Eduard Heger tvrdí, že je zodpovedné, aby premiér išiel za prezidentkou s presným zoznamom ministrov novej vlády.

Minister financií Eduard Heger nepovažuje za správne, že z vlády odchádzajú ministri. "Opúšťať bojisko počas boja nie je dobré riešenie," povedal v relácii Na hrane na TV Joj.

Tvrdí, že rokovania o rekonštrukcii vlády aj naďalej pokračujú. "My sme pred nikým dvere nezabuchli," reagoval na pozastavenie účasti SaS v koalícii.

"Ak budem postavený pred túto otázku, tak sa jej postavím čelom," odpovedal Heger na otázku, či bude novým premiérom.

Premiér Igor Matovič podľa neho demisiu nepodal, lebo by padla celá vláda. Tvrdí, že predseda vlády má ísť za prezidentkou s demisiou až vtedy, keď bude kompletný zoznam ministrov zrekonštruovanej vlády. 

Za prezidentkou s presným zoznamom

Podľa Hegera by sa tak malo predísť bezvládiu. "Kto bude prijímať opatrenia, keď tu nebude vláda?" pýta sa.

"Je zodpovedné, aby premiér prišiel za prezidentkou s presným zoznamom. Podanie demisie premiéra je pád vlády," zdôraznil. 

Hovorí, že premiér nemôže podať demisiu ako ostatní ministri, bolo by to podľa neho nezodpovedné. "Nemôžeme na Slovensku dovoliť bezvládie," vysvetlil.

Heger tvrdí, že najbližšie dni sa bude rokovať. Je podľa neho dôležité, ako sa zachovajú koaliční partneri. 

"Koaliční partneri musia zasadnúť za rokovací stôl, aby sme priniesli zoznam členov zrekonštruovanej vlády," povedal s tým, že cieľom má byť stabilná a dôverujúca si vláda.

"Ak máme spoločný cieľ, tak sa určite dohodneme," poznamenal.

Pozastavenie od SaS

Richard Sulík vo štvrtok oznámil, že SaS pozastavila svoju účasť v koalícii, kým premiér nepodá demisiu. Rokovania má podľa SaS viesť ten, koho prezidentka Zuzana Čaputová poverí zostavovaním novej vlády.

Šéf SaS deklaroval pripravenosť svojej strany rokovať o štvorkoalícii, odmieta trojkoalíciu bez Za ľudí. "Takúto zradu SaS nikdy nespáchala, ani nespácha," uviedol.

Tvrdí, že vláda nateraz povalená nie je a partneri môžu aj bez SaS pokračovať v trojkoalícii, ak majú dostatok mandátov. Podotkol však, že strana Za ľudí mala ako prvá predsedníctvo "s témou odchodu z vlády" a SaS sa na ich stranu pridala, lebo videli problémy vo vláde a z kolegiality.

01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 03 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 04 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 05 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 12:07