StoryEditor

Čaputová prijala demisiu Sulíka: Dúfam, že vaše gesto si nájde svojich adresátov

23.03.2021, 08:53
Autor:
TASRTASRredred
Rezort hospodárstva dočasne povedie minister dopravy Andrej Doležal.

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v utorok demisiu vicepremiéra a ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS).

"Dúfam, že vaše gesto si nájde svojich adresátov a pomôže k ukončeniu krízy," uviedla prezidentka.

Rezort bude dočasne viesť minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Ten po demisii Milana Krajniaka (Sme rodina) dočasne šéfuje aj ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Opatrenia prijaté v správnom čase

Prezidentka sa Sulíkovi poďakovala za prácu, ktorú odviedol za rok pôsobenia vo funkcii ministra hospodárstva.

"Vážim si, že ste sa s výrazným osobným nasadením venovali tomu, aby váš rezort vo veľmi náročných podmienkach pandémie plnil svoje úlohy a udržal slovenské hospodárstvo v čo najlepšom stave," adresovala prezidentka Sulíkovi.

Pripomenula mu, že bol pri tom, keď vláda po vypuknutí koronakrízy prijala sedem základných opatrení na pomoc slovenskej ekonomike.

Ekonómovia s odstupom času podľa prezidentky skonštatovali, že išlo o správne opatrenia prijaté v správnom čase, lebo vďaka nim nedošlo k nenapraviteľným ekonomickým a ľudským škodám.

"Rezort hospodárstva v prvej i druhej vlne pandémie efektívne poskytoval dotácie na nájomné. Išlo o administratívne a organizačne neľahkú úlohu, pretože ministerstvo muselo zvládnuť desaťtisíce žiadostí, aby poskytlo pomoc v desiatkach miliónov eur," skonštatovala Čaputová.

Nevyužitá príležitosť

Ocenila, že sa pracovalo nielen na schémach pomoci pre výrobné podniky, ale spolupracovalo sa aj na schémach pomoci v iných rezortoch. Takýto nadrezortný prístup označila za veľmi potrebný.

"Jeho výsledkom bolo aj 'podnikateľské kilečko', najväčší balík konkrétnych opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia," poznamenala.

Hlava štátu považuje za nevyužitú príležitosť, že viaceré Sulíkove ďalšie iniciatívy, ako napríklad odškodňovací zákon pre podnikateľov, nedostali takú podporu, aby mohli priniesť reálny prospech nielen podnikateľom, ale celej spoločnosti.

Koaličná kríza

Sulík podal demisiu po tom, ako premiér Igor Matovič (OĽANO) v nedeľu oznámil ochotu odísť z funkcie a pôsobiť ako člen vlády.

Podmienkou je odchod Sulíka z vlády, odstúpenie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej i podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu (obaja Za ľudí) z funkcií, ako aj odchod šéfky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej (SaS).

Strana SaS podľa Sulíka splnila Matovičove personálne požiadavky týkajúce sa vlády. Na rade je podľa Sulíka teraz premiér.

01 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 05 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 09:21