Veronika RemišováTASR/J. Kotian
StoryEditor

Novinka pre Slovákov. Spúšťa sa digitálny Covid automat, ktorý poskytne prehľad o opatreniach

19.03.2021, 13:52
Autor:
TASRTASR
Digitálny automat poskytuje prehľad o tom, aké aktivity a za akých podmienok môžu ľudia vykonávať v každom okrese.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie pripravilo digitálny Covid automat, ľuďom poskytne prehľad aktuálnych opatrení podľa okresov.

Ako bude fungovať?

Rezort informatizácie v piatok spustil skúšobnú verziu. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva.

"Covid automat nás bude sprevádzať zrejme dlhé mesiace. Táto digitálna verzia pomôže komukoľvek správne sa orientovať, čo je zakázané a čo automat umožňuje pre každý okres," vysvetlila vicepremiérka a ministerka informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) s tým, že ku skúšobnej verzii možno zasielať pripomienky a rezort ho bude na základe nich vylepšovať.

Digitálny Covid automat je prístupný z internetovej adresy automat.gov.sk pre mobilné zariadenia aj pre klasické počítače.

Užívatelia mobilných telefónov si automat môžu jednoducho uložiť a používať ako štandardnú aplikáciu vo svojom telefóne. "Stačí, ak si do prehliadača zadajú adresu, nemusia nič inštalovať," podotkol rezort.

Digitálny automat poskytuje prehľad o tom, aké aktivity a za akých podmienok môžu ľudia vykonávať v každom okrese. "COVID automat je veľmi komplikovaný mechanizmus, a preto sa snažíme priniesť ho občanom v zjednodušenej digitálnej podobe. Zahrnuli sme do nej najčastejšie aktivity ľudí," vysvetlila Remišová.

Jednoduché riešenie pre bežného človeka

Digitálnu verziu automatu vymyslela spoločnosť Slovensko IT. Bude zaisťovať aj aktualizáciu údajov.

"Cieľom bolo priniesť zrozumiteľné a jednoduché riešenie pre bežného človeka," skonštatoval generálny riaditeľ štátnej IT firmy Pavol Miroššay. Spoločnosť sídli v Košiciach a vznikla na jeseň 2020. Jej hlavnou náplňou je programovanie dôležitých aplikácií a systémov pre potreby štátu.

Používanie digitálneho Covid automatu bude ministerstvo informatizácie v najbližších dňoch analyzovať v spolupráci so Slovensko IT. V prípade, že nájde u občanov pozitívnu odozvu, rozhodne o rozširovaní a príprave jazykových mutácií.

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 05 - Modified: 2024-03-01 06:55:07 - Feat.: - Title: Prvý zájazd po rokoch do KĽDR stál 750 eur. Páchlo a všetko sa tam rozpadalo, sťažujú sa turisti na lietadlo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:13