StoryEditor

Kto príde po Hrehovi. Boj sa už začal

12.12.2007, 23:00
Okamžite po odvolaní generálneho riaditeľa STV Radima Hrehu z funkcie sa začal boj o jeho horúce kreslo.

V hre je dočasné šéfovanie až do nástupu nového vedenia ako aj samotný post Hrehovho "riadneho" nástupcu.
Rada STV musí vypísať výberové konanie na nového šéfa STV najneskôr do 26. decembra. HN oslovila viacerých odborníkov, ktorí kandidovali proti Hrehovi vlani. Hoci otázku opätovnej kandidatúry považujú za predčasnú, niektorí z nich ju nevyúčili. "Smerovanie STV a jej fungovanie ma vždy zaujímali, pretože má obrovský vplyv na zdravý vývoj spoločnosti. Tento záujem som nestratil. Samotné rozhodnutie však dnes nemá definitívnu podobu," povedal filmový producent Patrik Pašš. Ak by vstúpil do zápasu o kreslo šéfa STV, predstavil by podobný projekt ako vlani. "Niektoré veci by sa zmenili, ale celková filozofia - slušnej televízie - ostáva rovnaká."
Prípadnú kandidatúru nevylúčil ani dramaturg, scenárista, režisér a exposlanec Jozef Heriban, ktorý získal najviac hlasov Rady STV v minuloročnom prvom kole voľby generálneho riaditeľa STV. "Momentálne o tom nerozmýšlam, mám iné povinnosti. Život sa však vyvíja, takže ešte neviem."
Rezník: Nie, nie!
Ambíciu vrátiť sa do teelvízie vylúčil bývalý štatutár STV a člen vedenia Richarda Rybníčka Branislav Zahradník, ktorý dnes riadi Dopravný podnik v Bratislave. "Určite nie, teraz mám iné pracovné zaradenie." Spokojný so súčasnou prácou je aj bývalý šéf programu STV Roman Lipták. "Neuvažoval som o tom, je to pre mňa komplikovanejšia otázka," povedal v súvislosti s prípadnou kandidatúrou. V kuloároch sa špekuluje, či uvoľnené kreslo obsadí súčasný šéf Tlačovej agentúry SR Jaroslav Rezník. Ten to však dôrazne vylúčil: "Nie. Nie!" Rezník má blízko k šéfovi ministerstva kultúry Marekovi Maďaričovi (Smer-SD).
Hľadá sa manažér
Samotná Rada STV ešte žiadne mená nástupcov neskloňovala. "Ak ten človek, ktorý príde, má byť úspešný, musí mať dôveru, ak to pôjde, v lete - na jeseň môžu sa ukázať prvé zlepšenia," tvrdí člen rady Ivan Králik.
Podľa mediálneho analytika Samuela Brečku by Hrehov nástupca mal byť dobrý manažér, známa osobnosť s pozitívnym imidžom a viditeľný. "Nemusí byť z oblasti televíznej brandže, televízia je veľký ekonomický biznis, ktorý si vyžaduje skúseného manažéra."
Otáznik nad Savickým
Rada STV sa doposiaľ nezhodla, kto bude riadiť verejnoprávnu inštitúciu do zvolenia nového riaditeľa. Radných rozdelil sporný výklad zákona o STV - časť tvrdí, že by to mal byť námestník a pravá ruka odvolaného riaditeľa Nikolaj Savický. Druhá časť na čele s predsedom Bohumírom Bobockým tvrdí - štatutára musí schváliť Rada STV. "Pán Savický zlyhal rovnako ako Hreha," povedal pre HN Bobocký. Rozhodnúť by malo mimoriadne stretnutie rady, ktoré bude pravdepodobne v pondelok. Šéf rady chce dovtedy členom rady dve nezávislé právne analýzy - postupovať budú podľa tej, ktorú schváli väčšina.
Podľa Brečku však nie je výber dočasného štatutára otázkou zákona. "Veď takéto veci sa dajú dosiahnuť slušnou dohodou. Väčšina doterajších riaditeľov však po sebe nechala rôzne problémy. Niekto asi nechce, aby to tam Savický upratal," povedal pre HN.
Televízia "beží"
Každodennú prevádzku STV v týchto dňoch riadi riaditeľ pre strategický rozvoj Savický. "Televízia beží, ako má," povedala včera hovorkyňa STV Želmíra Habánová. Doba, v ktorej bude na čele STV dočasný riaditeľ, môže trvať aj pol roka. Optimálne by mohla Rada STV zvoliť riaditeľa v marci. V apríli však bude parlament voliť nových piatich členov Rady. Už dnes sú náznaky, že dovtedy STV riaditeľa mať nebude. Podľa našich informácií bude chcieť vládna koalícia dosadiť do rady takých ľudí, ktorí zabezpečia jej "jednofarebné" zloženie - vytvorila by sa tak cesta k bezproblémovej voľbe nového riaditeľa. "Dá sa to očakávať" povedal HN člen rady Miroslav Kollár, ktorý na jar opustí radu.

 

Prečítajte si aj:
STV netreba spasiteľa, ale dobrý tím

Rozhovor. Predseda Rady STV Bohumír Bobocký pre HN:

Aké podmienky musí splniť nový generálny riaditeľ?
– Musí mať vysokoškolské vzdelanie, trojročnú prax s riadením,  musí byť právne bezúhonný a predložiť projekt.
Hreha vydržal rok a hovoril o tvrdých tlakoch a strese, o nemožnosti utiahnuť STV pri súčasnom financovaní. Bude o toto kreslo vôbec záujem?
– Bol aj riaditeľ, ktorý vydržal jediný deň a tuším len dvaja či traja vydržali dlhšie ako rok. Je to náročná pozícia, ale STV nepotrebuje „spasiteľa“, ale jeden seriózny tím s odborníkmi v prvom rade na program, digitalizáciu a ekonomiku.

Celý článok >>

 

Prečítajte si aj:
Spory o milióny,sťahovanie, ale aj nové televízne kanály

Súdne spory o stovky miliónov korún, boj o financie zo štátneho rozpočtu, digitalizácia rozsiahleho archívu. To sú len niektoré z mnohých úskalí, ktoré čakajú na nového riaditeľa Slovenskej televízie. Možnosti verejnoprávnej inštitúcie a voľnosť, ktorú bude mať nový šéf pri riadení kormidla sú najviac obmedzené financiami, ktoré získa pri novom systéme výberu koncesií. Ten by mal byť známy do leta 2008. Ministerstvo kultúry predpokladá, že efektívnejší výber koncesií prinesie televízii 2,2 miliardy korún.

Celý článok >>

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:16