StoryEditor

Milióny naše duše nespasia, viac personálu však áno

20.03.2021, 23:00
Bola v programovom vyhlásení vlády a je v pláne obnovy. Na starostlivosť o psychicky chorých má ísť sto miliónov eur. HN urobili veľký prehľad o stave tohto medicínskeho odboru na Slovensku.

Mal 26 rokov. Erik, ktorého priezvisko máme v redakcii, rád pomáhal susedom, pracoval na čerstvom vzduchu, vyrábal klobásy a pil žinčicu zo salaša. Bol to mladík, akých sú na Slovensku tisíce. Od väčšiny jeho rovesníkov ho však líšilo niečo podstatné. Trpel bipolárnou afektívnou poruchou. Tá ho zatlačila do kúta a v jeden júlový deň si siahol na život.

Podľa posledných štatistík Národného centra zdravotníckych informácií bolo predvlani na Slovensku 498 dokonaných samovrážd. O tomto radikálnom kroku sa v médiách píše v pravidelnom intervale, keď sa preň rozhodne herec, politik či športovec. V oveľa nižšej miere sa však zverejňujú články o tom, čo často predchádza dobrovoľnému odchodu z nášho sveta – psychické problémy.


Chýba nám fyzično
Pandémia pritom túto problematiku značne podčiarkla. Podľa štúdie zverejnenej v špecializovanom medicínskom týždenníku The Lancet takmer pätina pacientov s chorobou COVID-19 vykázala znaky duševnej poruchy v priebehu troch mesiacov. Vedecký časopis Nature zas poukazuje na mimoriadny nárast psychiatrických ťažkostí v populácii od vypuknutia nákazy. Až 42 percent Američanov v decembri vyhlásilo, že mali príznaky spojené s depresiou či úzkostnými stavmi, kým medzi januárom a júnom 2019 ich bolo iba 11 percent.


Aj tieto neblahé dosahy sú spomenuté v časti plánu obnovy, ktorá je venovaná starostlivosti o duševné zdravie. Dokument je práve v medzirezortnom pripomienkovom konaní a Európskej komisii ho musí Slovensko predložiť do 30. apríla. „Pandémia a následne prijaté reštriktívne opatrenia viedli k obmedzeniu fyzických kontaktov, sociálnej izolácii a ekonomickej neistote,“ píše sa v stati. Na zlepšenie tejto oblasti zdravotníctva bude alokovaných sto miliónov eur. Financie majú byť rozdelené medzi päť hlavných pilierov. HN sa pozreli na výzvy, s ktorými sa u nás borí starostlivosť o duševné zdravie, na pozadí pripravovanej reformy. Tá bola pritom jednou z priorít zahrnutých v programovom vyhlásení vlády.

Vzácny personál
Práve ciele opísané v druhej oblasti programu považujú profesionáli sektora, ktorých oslovili HN, za jedny z najkľúčovejších. Ide totiž o akútne nedostačujúci personál v tomto medicínskom odbore. „Ak sa nevyrieši vážna kríza nedostatku zdravotníckyc...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 04 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 05 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 22:49