StoryEditor

Pčolinského nebolo treba zbavovať mlčanlivosti, povedal prokurátor Kysel

14.03.2021, 18:59
Autor:
TASRTASR
Všetky otázky podľa prokurátora smerovali k tomu, aby sa vyjadril k skutku a trestnej činnosti.

Obvineného riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského nebolo treba zbavovať mlčanlivosti, pretože zákon nepovažuje za utajovanú skutočnosť spáchanie trestnej činnosti verejným činiteľom.

Po rozhodnutí Špecializovaného trestného súdu to povedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Peter Kysel. Doplnil, že účelom výsluchu nebolo zisťovanie metód utajenia, ktorými SIS disponuje.

ŠTS rozhodol o väzobnom stíhaní Pčolinského, rozhodnutie ešte nie je právoplatné.

Bol poučený 

Pčolinského podľa Kysela opätovne poučili o rozsahu poskytovania informácií. "Bolo mu vysvetlené, že ako obvinený má právo poskytovať na svoju obranu všetky skutočnosti, aby sa mohol kvalifikovane brániť. Bolo mu takisto vysvetlené, že účelom výsluchu nie je zisťovanie žiadnych postupov, metód a spôsobov utajenia, ktorými disponuje SIS zo zákona," povedal prokurátor.

Všetky otázky podľa prokurátora smerovali k tomu, aby sa vyjadril k skutku a trestnej činnosti. "Po poučení a porade s obhajkyňou to akceptoval a vysvetlil svoj postoj k danej veci," uviedol s tým, že ho nebolo treba zbavovať mlčanlivosti.

Dôkazy stačia 

Kysel povedal, že nemôže komentovať rozsah dokazovania ani sa vyjadrovať k výpovediam. "Dôkazný stav je dostatočný na to, že bolo vznesené obvinenie," vysvetlil s tým, že súd akceptoval návrh na vzatie do väzby z oboch navrhovaných dôvodov väzby - kolúznej i preventívnej.

Prokurátor nevedel posúdiť, či trestné oznámenie, ktoré mal Pčolinský podávať vo februári, súvisí s týmto prípadom.

"Ja ho momentálne nemám ako súčasť vyšetrovacieho spisu. Bolo predkladané až pri výsluchu obvineného," ozrejmil s tým, že sa to bude musieť preskúmať.

Nechcel sa vyjadrovať ani k sobotným výrokom predstaviteľov Sme rodina. Podľa svojich slov cíti tlak a vyšší záujem médií len v tom rozsahu, že ide o exponovanú osobu, ktorá je vo vysokej štátnej funkcii.

"Nepociťujem žiadny tlak, čo sa týka vyšetrovania a čo sa týka úkonov trestného konania," doplnil Kysel.

01 - Modified: 2024-04-21 11:47:04 - Feat.: - Title: Vo štvrtok sa má začať ďalší súdny proces s Kočnerom. Ide o kauzy Donovaly a Báč 02 - Modified: 2024-04-19 10:20:55 - Feat.: - Title: Krajskí prokurátori informovali Žilinku o plynulom prevzatí prípadov v pôsobnosti ŠTS 03 - Modified: 2024-04-18 15:14:18 - Feat.: - Title: V Afrike zadržaný exsiskár Beňa: Dostal lieky aj jedlo. O pár týždňov má svedčiť v prípade Pčolinský 04 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 05 - Modified: 2024-04-17 11:35:36 - Feat.: - Title: Súd v Pezinku povolil obnovu konania v prípade policajného exfunkcionára Paksiho
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 00:58