StoryEditor

Izraelčania si budú voliť národného vtáka

18.12.2007, 13:57
Autor:
SITASITA

Celé desaťročia trvajúci konflikt na Blízkom východe núti obyvateľov Izraela neustále vyberať medzi orlami a hrdličkami. Teraz si budú musieť zvoliť národného vtáka. Ani to sa však nevyhlo politickej polemike. V priebehu najbližších šiestich mesiacov si budú môcť vybrať z desiatich miestnych operencov. Víťaz sa stane počas osláv 60. výročia dňa nezávislosti Izraela súčasťou národného znaku. Pri výbere jediného vtáka, ktorý najlepšie vystihuje Izraelčanov, však niekedy až zúfalí voliči čelia dileme, ktorého vybrať. Všetky, totiž svojím spôsobom odkazujú na citlivé sociálne a politické reálie. V Izraeli - tranzitnej stanici pre stovky miliónov vtákov, každoročne migrujúcich zo studenej Európy do horúcej Afriky, sa dá nájsť celá škála miestnych druhov, z ktorých niektoré sú na pokraji vyhynutia. Finálnu desiatku, ktorú minulý týždeň zvolila rada milovníkov vtákov, tvoria sova, sokol červený, cíbik trňokrídly, sup bielohlavý, pinka, rybárik, dudok, slávik, kolibkárik a kolibrík.
"Sme prekvapení, že niektoré vtáky, známe tým, že nesú určitú kultúrnu hodnotu, ako napríklad hrdlička, sa na zozname neobjavili," uviedol šéf Jeruzalemskej vtáčej stanice Amir Balaban. Fotografie s popismi vtákov zverejnili na internetovej stránke Spoločnosti pre ochranu izraelskej prírody (SPNI). Ľudia budú môcť svojho opereného favorita vybrať buď prostredníctvom internetu alebo telefónu. Voliť budú aj školáci a porota zložená z expertov, politikov a intelektuálov. Víťaza pritom určia výsledky skombinované z hlasovania troch skupín. Do 8. mája, keď sa kampaň skončí a Izrael oslavuje Deň nezávislosti, očakávajú organizátori, že sa na hlasovaní zúčastní vyše milión Izraelčanov. Tak ako mnoho vecí v židovskom štáte, bez konfliktu s palestínskou otázkou a vlastnými sociálnymi problémami sa nezaobíde ani výber vtáka. "Áno, na každom vtákovi je niečo kontroverzné. Neviem prečo," priznal hlavný organizátor "volieb", telavivský ornitológ Yossi Leshem.
Napríklad taká sova je extrémne múdrym predátorom, ktorý pomáha farmárom zbaviť svoje polia neželaných hlodavcov. Podľa internetovej stránky SPNI disponuje "pozoruhodnou reprodukčnou schopnosťou". Údajne má však aj "tichú a agresívnu povahu". Slovom "agresor" Palestínčania a Arabi často označujú Izrael. Jednému z najbežnejších a najobľúbenejších vtákov v krajine, slávikovi, prischlo označenie "neuveriteľne kamarátsky, hrdý a čeliac hrozbám, schopný spojiť svoje sily". Takisto je však aj "extrémny 'lokálpatriot' a do blízkosti svojho územia nikoho nepúšťa". Hniezda pritom "stavia tak, aby boli krásne, aj keď v nich nič nie je" . Navyše, "všetku výstelku kradne z hniezd iných vtákov". Palestína odjakživa obviňuje Izrael, že im rozširovaním židovských usadlostí na okupovanom západnom brehu kradne pôdu z ich budúceho štátu. Akoby toho nebolo dosť, tak ako v hebrejčine, aj v izraelčine je slávik Bulbul - týmto slovom deti na oboch stranách odkazujú na penis.
Sup bielohlavý, s rozpätím krídiel viac ako dva metre, patrí medzi najväčších predátorov v krajine a hovoria o ňom ako o "čisto monogamnom" druhu. Počet exemplárov sa však za posledné roky dramaticky znížil pre znečistenie na severe a v Judskej púšti. Kŕmi sa pritom zdochlinami a vysušenými kosťami, čo pre žiadnu krajinu nie je dobrý imidž. Dudok je "nádherný vták s korunou na hlave, ktorého často spomínajú v legendách o kráľovi Šalamúnovi". Jeho hniezda však smrdia. Miestny kolibrík - spieva krásne, má svetlomodrú farbu, teda takú, aká je aj na izraelskej zástave. Má však jednu chybu - jeho celý názov je kolibrík palestínsky.
Lashem, ktorý popri SPNI takisto šéfuje aj Medzinárodnému výskumnému centru migrácie vtákov v Latrune, tvrdí, že národný vták musí mať špecifické kritériá. "Reprezentuje povahu Izraela? Musí to byť stály obyvateľ krajiny a vychovávať tu mladé. Jeho meno musí byť aj v súlade so židovskou tradíciou. Takisto by sme mali myslieť aj na to, aké pekné má farby a ako spieva," spresnil. Bremeno vybrať toho správneho národného vtáka je ťažké. "Chceme, aby sa stal symbolom Izraela, ktorý bude na známkach, telefónnych kartách, minciach a medailách," prezradil Leshem. Gitit Weissblum z SPNI dúfa, že víťaz sa nestane predmetom kritickej polemiky ani výsmechu. "Krása nie je všetko. Chceme, aby náš vták reprezentoval všetky dobré veci v našej krajine a veľkú osobnosť Izraelčanov," dodala.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:07