StoryEditor

Smatana pre HN: Slovensko zažíva Bergamo. Politici navyše zvažujú krok, ktorý bude pohromou

09.03.2021, 23:00
Na začiatku sme odhadovali, že za rok by sa mohli takmer všetci premoriť a podobne tak očakávali aj Boris Johnson či Angela Merkelová, hovorí pre HN bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana.

Počas prvej vlny ste vlani 17. marca, ani nie dva týždne po prvom prípade, začali publikovať predikcie vývoja korony. Za 110 dní sa mala nakaziť napriek prísnym opatreniam desatina Slovenska. Zdá sa, že v druhej vlne sa to napĺňa.
My sme sa pozerali, ako to bude vyzerať, keď sa naplní predpoklad mobility a reprodukčnej sily vírusu, adekvátne k dodržiavaniu opatrení. Vlani na jar sa stalo to, že základný scenár sa nenaplnil. Rýchlo sme zavreli hranice, a tak sa vírus nemohol rýchlo šíriť.


Už 16. marca začala vláda chystať štátnu karanténu. Je to ten najväčší rozdiel?
Rozdielov je viacero, ale toto bol ten základný. Spolupracovali sme vtedy na modeloch s Univerzitou Komenského aj so Slovenskou akadémiou vied. Viaceré parametre, ktoré sme videli v prvej vlne, už v druhej neplatili. Išlo napríklad o pokles mobility. Ľudia jednoducho v druhej vlne viac cestujú, menej dodržiavajú stanovené opatrenia. Máme tu výsledky prieskumu, podľa ktorého pätina ľudí s pozitívnym testom dokonca porušuje opatrenia. Po roku sme už unavení, aby sme dodržiavali opatrenia. Viacerí ľudia sú tiež na hranici svojich finančných možností, a tak opatrenia musia porušovať z existenčných dôvodov. Sme v situácii, ktorú sme v prvej vlne neprepokladali. Náš model by možno sedel na november, keď sme uvoľnili opatrenia, a potom sa dlho nič nedialo. Modely v prvej vlne nám ukazovali, koľko sme potrebovali ventilátorov a oxymetrov, podľa toho sa dokúpili, teraz z toho do veľkej miery ťažíme. To, že dnes je to ešte horšie ako náš pesimistický odhad, sme naozaj nepredpokladali.


Mali ste aj krajnejší scenár, a to, že ak nebudú opatrenia, do 110 dní sa nakazí 40 percent ľudí, takže bez obmedzení by to bolo ešte podstatne horšie?
Faktom je, že sme nepredpokladali, že by to bolo až také zlé, ako je to teraz. Na začiatku sme odhadovali, že za rok by sa mohli takmer všetci premoriť a podobne tak očakávali aj Boris Johnson či Angela Merkelová. Vtedy si veľa ľudí myslelo, že cesta je ochrániť len starších a ostatní sa premoríme. Presné modely sa pred rokom robili ťažko. Mali sme okresané informácie z čínskeho Wu-chanu a agresívne údaje z lode Diamond Princess, kde sa všetci nakazili. Skúšali sme to, ale naše údaje sa nedajú celkom prekopírovať na súčasnú situáciu. Dokumentujú však, ako to u nás môže dopadnúť. To, že nedodržujeme opatrenia, lebo sme z nich unavení a nedôverujeme im, je aj chyba vedenia.


Prečo sa Slováci neboja korony?
Trpíme syndrómom krajín, ktoré mali slabú prvú vlnu. Keď ľudia niečo nezažijú, nemajú pred tým rešpekt. Preto prišlo po jari veľa konšpirátorov, že covid je len chrípočka. Potom sme od polovice októbra ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 03 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 21:30