TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Blíži sa rozuzlenie koaličnej krízy? Jednotlivé strany budú riešiť, čo ďalej

09.03.2021, 14:04
Autor:
TASRTASR
Predstavitelia viacerých strán stále trvajú na nutnosti rekonštrukcie vlády.

Koalícia naďalej pokračuje v rokovaniach o svojom ďalšom fungovaní. Hnutie OĽANO podľa šéfa poslaneckého klubu Michala Šipoša začne rokovať už v utorok.

V stredu o 12.00 h budú rokovať poslanci i predsedníctvo Sme rodina. Popoludní má o situácii v koalícii debatovať aj klub poslancov za SaS spolu s predsedom Richardom Sulíkom a tiež členovia klubu Za ľudí.

Kritiku premiéra vysvetľoval poslanec Ján Krošľák v HNtelevízii:

​OĽANO bude rokovať na poslaneckom klube v utorok popoludní, potvrdil poslanec hnutia Milan Vetrák. "Budeme riešiť postupne veci, ktoré sa za posledné obdobie udiali," doplnil Šipoš.

Kritiku Igora Matoviča  na poste predsedu vlády otvorene pomenoval napríklad poslanec OĽANO Ján Krošlák. Šipoš nedávno uviedol, že poslanci OĽANO stoja za vládou Igora Matoviča.

V stredu sa má v parlamente zísť predsedníctvo Sme rodina spolu s poslaneckým klubom. Predseda hnutia a parlamentu Boris Kollár minulý týždeň povedal, že pripúšťa formu rekonštrukcie vlády. Zároveň si však myslí, že výmena premiéra nemusí priniesť očakávaný výsledok.

Kritická situácia u Za ľudí

Popoludní má rokovať aj klub Za ľudí, strana deklaruje, že chce rekonštrukciu vlády. Šéfke strany Veronike Remišovej odišli už dvaja poslanci - Tomáš Valášek a Miroslav Kollár.

​Poslanec Za ľudí Ján Benčík avizoval, že ak neodíde zo svojho postu Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí (obaja OĽANO), vystúpi z klubu a prestane podporovať vládu.

Poslankyňa Andrea Letanovská  uviedla, že Remišová má jej podporu v rokovaniach. Ak nebude stotožnená s postupom v rokovaniach, zvažuje odchod zo strany. Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga podľa svojich slov robí všetko pre to, aby prišla rekonštrukcia vlády a strana bola jednotná.

Poslanec Marek Hattas nechce zachádzať do špekulácií. Odpovedal tak na otázku, či by odišiel zo strany, ak by nedošlo k rekonštrukcii vlády. "Rekonštrukcia vlády je nutná a na to sa momentálne musíme sústrediť," uviedol.

SaS sa stretne popoludní

Poslanci SaS majú rokovať v stredu od 16.00 h. "Okrem prípravy najbližšej schôdze budeme hovoriť aj o aktuálnej situácii. Účasť prisľúbil aj predseda strany Sulík," skonštatovala predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová.
Napätie v koalícii je už dlhšie, prispievajú k nemu verejné vyjadrenia a útoky Sulíka a Matoviča. Krízu spustili okolnosti nákupu ruskej vakcíny Sputnik V.

Strany SaS a Za ľudí žiadajú rekonštrukciu vlády, minulý týždeň sa stretli aj s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Všetky koaličné strany sa zhodujú, že odmietajú predčasné voľby.

01 - Modified: 2023-05-15 09:34:42 - Feat.: - Title: Ľudovít Ódor: Na premiéra má o jednu kvalifikáciu viac ako Mikuláš Dzurinda (profil) 02 - Modified: 2023-02-16 23:22:10 - Feat.: - Title: Pred autoritárskym režimom máme kurióznu ochranu 03 - Modified: 2023-02-21 14:56:44 - Feat.: - Title: Igor Matovič zisťuje, či má ešte moc. Smer aj OĽaNO chcú presadiť nedeľný zákaz predaja (Brífing HN) 04 - Modified: 2023-02-03 08:13:19 - Feat.: - Title: Matovič sľubuje ďalšiu novinku. Navrhne, aby nezaradení poslanci dostávali nižší plat 05 - Modified: 2023-02-03 08:18:29 - Feat.: - Title: V Sme rodina otočili. Podpora pre Matovičovu atómovku už nie je istá
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 04:19