TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Matovič posiela EMA trúfalý odkaz, dôvodom je Sputnik V

09.03.2021, 10:15
Autor:
chochoČTKČTK
Lieková agentúra v súčasnosti nemá dáta ohľadom ľudí naočkovaných ruskou vakcínou Sputnik V.

Predsedníčka správnej rady Európskej agentúry pre lieky známej pod skratkou EMA Christa Wirthumerová-Hocheová v nedeľu vyzvala členské štáty Európskej únie, aby neschvaľovali núdzové nasadenie ruskej vakcíny proti covidu-19 Sputnik V vo svojich krajinách. A to dovtedy, kým EMA sama dostatočne neposúdi jej bezpečnosť a efektivitu.

Slovenský premiér Igor Matovič na to dnes na Facebooku reagoval opovážlivým statusom. Wirthumerovú-Hocheovú v ňom nazval šéfkou EMA, hoci tou v skutočnosti je riaditeľka agentúry Emer Cooková.

​Dôrazné odporúčanie

"Potrebujeme dokumenty, ktoré môžeme posúdiť. V súčasnej chvíli tiež nemáme dáta (...) ohľadom naočkovaných ľudí. Je to neznáme. Preto by som dôrazne odporučila neschvaľovať núdzové nasadenia (Sputnika V, pozn. red.) na štátnej úrovni," povedala Wirthumerová-Hocheová v relácii rakúskej televízie ORF.

"Môžeme mať Sputnik V na miestnom trhu v budúcnosti, keď posúdime všetky príslušné dáta. EMA už začala s priebežným hodnotením," dodala. Začiatok hodnotiaceho procesu oznámila EMA minulý týždeň, varovala však, že môže trvať aj niekoľko mesiacov.

Takto premiér Matovič začiatkom marca oznamoval na košickom letisku príchod prvých dávok vakcíny Sputnik V na Slovensko:

"Od ruských výrobcov prichádzajú súbory dát a tie samozrejme zhodnotíme podľa európskych štandardov kvality, bezpečnosti a účinnosti. Keď sa všetko preukáže, tak bude povolená aj v Európskej únii," pokračovala vysoká činiteľka EMA.

Reakcia Matoviča

Slovenský premiér dnes v statuse interpretoval slová Wirthumerovej-Hocheovej tak, že odkázala členským štátom Únie, aby ľuďom neumožnili očkovať sa Sputnikom, kým EMA neukončí jej registráciu.

"Tak by som si teda ja tiež dovolil malý odkaz šéfke EMA - Milá Christa, všetci by sme boli veľmi radi, aby ste si v EMA na nasledujúce mesiace zmenili pracovnú dobu na 24 hodín denne a sedem dní v týždni - a neschvaľovali tak nové vakcíny tri mesiace, ale tri týždne. Ide totiž o život. A nie jeden. Ďakujem za pochopenie," komentoval to Matovič.

Podľa riaditeľky českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv Ireny Storovej má rovnaký názor ako predsedníčka správnej rady EMA úplná väčšina riaditeľov liekových agentúr v EÚ. "Procesy v EMA majú svoje opodstatnenie a som si istá, že vakcínu Sputnik V bude EMA posudzovať rovnako, ako predtým posudzovala vakcíny, ktoré už podmienečné povolenie dostali," povedala.

​​Babiš by sa predzásobil

Sputnik V sa v EÚ používa zatiaľ len v Maďarsku, zásielky vakcíny už dostalo aj Slovensko, kde sa má používať na základe výnimky udelenej ministerstvom zdravotníctva. Zakúpili sme dva milióny dávok, ktoré by mali byť kompletne dodané do júna.

Český premiér Andrej Babiš 10. februára uviedol, že neuvažuje o schválení nasadenia ruskej vakcíny skôr, než ju schvália európske inštitúcie. Česko by sa však podľa neho mohlo predzásobiť a získať náskok pre prípad, keby EMA svoje odporúčanie vydala.

Wirthumerová-Hocheová tiež uviedla, že sa vo štvrtok výnimočne zíde Výbor pre humánne lieky EMA, aby posúdil nasadenie vakcíny spoločnosti Johnson & Johnson v EÚ. "Očakávame pozitívne zhodnotenie a to, že Európska komisia rýchlo udelí povolenie," povedala.

Európska únia zatiaľ schválila nasadenie troch očkovacích látok proti covidu-19, a to od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

01 - Modified: 2021-03-05 17:38:16 - Feat.: 0 - Title: Sputnik zostáva na Slovensku, potvrdil Matovič 02 - Modified: 2021-03-05 17:40:35 - Feat.: 0 - Title: Matovič ďakuje Szijjártóovi, pomáhal mu pri zabezpečení vakcíny Sputnik V 03 - Modified: 2021-03-07 13:47:41 - Feat.: 0 - Title: Prieskum: Najprijateľnejšími vakcínami pre Slovákov sú Pfizer/BioNTech a Sputnik V 04 - Modified: 2021-03-09 07:07:13 - Feat.: 0 - Title: Aj Česi chcú Sputnik V. Štúdia v Lancete nestačí, varuje vedec 05 - Modified: 2021-03-09 09:24:13 - Feat.: 0 - Title: Časť planéty sa bije o Sputnik, no Rusom nevonia. Prečo odmietajú domácu vakcínu?
01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 03 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 04 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 05 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 00:56