StoryEditor

Nemocnice straší skrachovaná Perspektíva

Život desiatok nemocníc už niekoľko mesiacov komplikujú pohľadávky, o ktorých existencii doteraz nevedeli. Nemocnice, ktoré sa zmobilizovali, už s firmou Generix prostredníctvom právnikov bojujú. Ostatné to ešte čaká.

Generix chce peniaze, s nemocnicami je však ochotný rokovať. Nemocnice pritom trvajú na tom - žiadne dlhy nemáme. Dokázať to chcú pred súdom. Celú vec spochybňuje aj ministerstvo zdravotníctva.

Tajomný dlh Perspektívy
Informácia o dlhu sa k nemocniciam a zdravotníckym zariadeniam dostala zvláštnou cestou. Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici dostala od správcu konkurznej podstaty Perspektívy Tomáša Kozovského dva listy. Mali zaplatiť dlh a penále spolu za 2,7 milióna korún. Riaditeľ František Kotala pritom o dlhu dovtedy netušil. "Oba boli z roku 2002." Kotala sa spolu s výškou záväzku dozvedel aj to, že ich pohľadávku vlastní tretí subjekt - firma Generix. Nemocnica sa obrátila hneď na súd, ktorý sa postavil na jej stranu. Spor však nie je vyriešený, Generix sa môže voči rozhodnutiu súdu odvolať. Vojna nemocnice s Perspektívou sa tým neskončila. "Podávame aj trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za podvod," tvrdí Kotala.

Ministerstvo v pohotovosti
O možnom podvode hovorí aj rezort zdravotníctva. "Máme pochybnosti o opodstatnenosti niektorých pohľadávok," reagovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Silvia Balázsiková. "Do účtovných závierok Perspektívy boli dvakrát robené zásahy, a preto si myslíme, že táto téma by si zaslúžia pozornosť orgánov činných v trestnom konaní." Aj Rada Asociácie nemocníc Slovenska odporučila svojim členom, aby problém riešili súdnou cestou. "Mal by podať na správcu konkurznej podstaty trestné oznámenie," hovorí riaditeľ kancelárie asociácie Miroslav Valaštík. Tie, ktoré už exekúcia postihla, by sa mali sťažovať na Slovenskej komore exekútorov za neoprávnenosť vykonanej exekúcie.

V prípade, že máte osobnú skúsenosť so skrachovanou poisťovňou Perspektíva a.s. ako aj s exekúciami súvisiacimi s ňou, ktoré vymáhala firma ZH-Kredit, neskôr Generix a mali by ste nám k tomu čo povedať, prosím kontaktujte nás -   Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Ohrozená štyridsiatka
Medzi štyridsiatimi ohrozenými zdravotníckymi zariadeniami sa ocitla aj nemocnica v Ilave. "Krachujúca poisťovňa nám dlhovala necelých 14 miliónov korún. Keď sme videli, že nám neplatia a ich situácia sa zhoršovala, asi dva mesiace sme tam neodviedli poistné odvody za zamestnancov," vysvetľuje riaditeľ Marián Brídik, ako v jeho nemocnici vznikol záväzok voči Perspektíve vo výške asi 600-tisíc. Aj oni si mysleli, že ich záväzky po krachu poisťovne prevzal Veriteľ. "Z peňazí od Perspektívy sme nevideli nič. Veriteľ z jej dlhov odrátal ďalšie, ktoré sme mali voči Sociálnej poisťovni." Podľa vyjadrení riaditeľa im z Veriteľa oznámili, že ich dlhy sú vyčistené. Ani Veriteľ však zrejme nevedel o záväzkoch, ktoré sa dostali k firme zo Seychelských ostrovov. A tak dlh vyrástol zo 600-tisíc na takmer dva a pol milióna korún vrátane exekútorských poplatkov. Exekútor už začal konať. Spoločná zdravotná poisťovňa na jeho príkaz od júna pozastavila platby ilavskej nemocnici. "Žijeme teraz z ruky do úst. Nezostala nám ani koruna na vianočné odmeny pre zamestnancov," konštatuje smutne riaditeľ. Veľa nádejí mu nedodal ani nezávislý právny názor, ktorý si dal riaditeľ vypracovať. "Dozvedeli sme sa, že v tomto štádiu sa nedá nič robiť, právne je to v poriadku."

Cesta Perspektívy
Pre finančné problémy sa Perspektíva dostala do likvidácie v roku 1999 rozhodnutím ministra Tibora Šagáta. Oficiálnym dôvodom malo byť, že poisťovňa nemala minimálne 300-tisíc poistencov. Kontroly v inštitúcii však zistili niekoľko závažných porušení zákona. Jedným bolo aj to, že likvidátor využíval vymožené peniaze na prevádzkové náklady likvidačnej skupiny. Pre podozrivé finančné transakcie poisťovne podal minister zdravotníctva niekoľko podnetov na Generálnu prokuratúru a políciu. Poisťovňa napríklad ručila za úvery súkromným spoločnostiam prostriedkami zdravotného poistenia.

 

Prečítajte si aj:
V nemocniciach tiká časovaná bomba

Nemocnici v Ilave exekútor pozastavil tok peňazí zo Spoločnej zdravotnej poisťovne. Dôvod? Nesplatené dlhy, o ktorých v nemocnici tvrdia, že nevedeli. Exekútor totiž žiada vyplatenie dlžôb, ktoré nemocnica dávno považovala za vyriešené. V rokoch 2003 až 2005 ich mala dlhov zbaviť štátna akciovka Veriteľ. Netušili pritom, že ich podlžnosti voči skrachovanej zdravotnej poisťovni Perspektíva sa dostali do rúk tretej osoby.

Celý článok >>

 

Prečítajte si aj:
Dlhy sa zmenšili, ostalo trestné stíhanie

Spoločnosť Veriteľ vznikla v roku 2003. Túto akciovú spoločnosť založil prostredníctvom Fondu národného majetku štát s cieľom zastaviť kolotoč platobnej neschopnosti jednotlivých subjektov slovenského zdravotníctva. Základné imanie firmy bolo v tom čase milión korún. Neskôr spoločnosť previedol na ministerstvá zdravotníctva a financií, z ktorých každé vlastní 50 percent akcií.

Celý článok >>

 

Prečítajte si aj:
S Perspektívou nič nemáme

Člen Dozornej rady akciovej spoločnosti Veriteľ Peter Pažitný v rozhovore pre HN.

Prečo Veriteľ neoddlžil všetky nemocnice, ktoré mali pohľadávky voči zdravotnej poisťovni Perspektíva?
Veriteľ mohol oddlžiť len to, čo veritelia nemocníc chceli, aby oddlžené bolo.
Nemocnice vraj nevedeli, že majú nevyriešené pohľadávky voči zdravotnej poisťovni Perspektíva. Ako sa to mohlo stať?
Lebo majú bordel v účtovníctve.

Celý článok >>
01 - Modified: 2003-06-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Životné minimum bude 4 210 Sk 02 - Modified: 2003-06-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Miliarda pre zdravotníctvo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 11:30