Jedným z najvýraznejších aspektov COVID-19 sú výrazné rozdiely v skúsenostiach s touto chorobou. U niektorých ľudí sa nikdy nevyvinú príznaky, zatiaľ čo iní, niektorí zjavne zdraví, majú ťažký až smrteľný zápal pľúc. „Rozdiely v klinickom výsledku sú dramatické,“ hovorí Kári Stefánsson, genetik a riaditeľ DeCODE Genetics v islanskom Reykjavíku, ktorého tím hľadá varianty ľudských génov, ktoré by mohli vysvetliť niektoré z týchto rozdielov. Tomuto pátraniu bránilo relatívne malé množstvo prípadov na Islande. Minulý mesiac však medzinárodný tím, ktorý analyzoval genómy zhruba 4 000 ľudí z Talianska a Španielska, objavil prvé silné genetické väzby na závažné prípady COVID-19. U ľudí, u ktorých sa vyskytlo zlyhanie dýchacích ciest, bola väčšia pravdepodobnosť, že budú mať jeden z dvoch konkrétnych génových variantov, ako ľudia bez ochorenia. Jeden variant leží v oblasti genómu, ktorá určuje krvný typ AB0. Druhý je blízko jedného génu, ktorý kóduje proteín, ktorý interaguje s receptorom. Ten používa vírus na vstup do ľudských buniek. Zdá sa, že doteraz identifikované varianty majú mierny vplyv na priebeh ochorenia. Tím vedený imunológom Jean-Laurent Casanovom na Rockefellerovej univerzite v New Yorku hľadá mutácie, ktoré majú významnejšiu úlohu. Aby ich našiel, jeho tím skúma genóm inak zdravých ľudí do 50 rokov, ktorí zažili závažný priebeh COVID-19. Mimoriadna citlivosť na iné infekcie, vrátane tuberkulózy a vírusu Epsteina a Barrovej, zvyčajne neškodného patogénu, ktorý niekedy spôsobuje vážne ochorenie, prispela k mutáciám jednotlivých génov. Casanova má podozrenie, že to isté bude platiť aj pre niektoré prípady COVID-19.Reuters
StoryEditor

Na Slovensku sa potvrdil juhoafrický variant vírusu. Našli ho v siedmich vzorkách

07.03.2021, 12:06
Autor:
redredTASRTASR
Sedem prípadov juhoafrickej mutácie bolo potvrdených vo vzorkách z viacerých miest Slovenska.

Na Slovensku potvrdili prvých sedem prípadov juhoafrickej mutácie nového koronavírusu. Potvrdené boli vo vzorkách z viacerých miest krajiny. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Ako prvý priniesol informáciu Denník N.

Na viacerých miestach v krajine

"Môžeme potvrdiť, že na Slovensku sa identifikoval juhoafrický variant koronavírusu, kedy sa tento infekčný variant našiel v siedmich vzorkách. V Bratislave boli identifikovaní traja ľudia. Dvaja muži pricestovali z Ukrajiny, tretia žena sa nakazila na Slovensku," uvádza ministerstvo.ďalej vyšla pozitívna vzorka mužovi z okresu Stará Ľubovňa, ktorý sa vrátil z Nemecka, v okrese Dolný Kubín boli pozitívni muž a žena, ktorí necestovali.

"Z banskobystrického okresu vyšli pozitívne vzorky 23-ročnej žene, ktorá pricestovala zo Zanzibaru. Všetky protiepidemické a hygienické opatrenia vrátane domácej izolácie boli a sú dodržané," dodáva Krajčího rezort.

Na prípady upozorňoval už v piatok opozičný politik Richard Raši (Hlas), ministerstvo zdravotníctva vtedy informácie nepotvrdilo.

Variant 501Y.V2 po prvý raz zaznamenali v decembri 2020 v Juhoafrickej republike. Na základe predbežných štúdií sa aj ten rýchlejšie šíri, takisto sa však zatiaľ nepotvrdilo, že by spôsoboval závažnejší priebeh ochorenia COVID-19.

Je nebezpečný v tom, že umožňuje pôvodcovi covidu čiastočne obísť odpoveď imunitného systému napadnutého človeka. Či budú vakcíny účinné voči mutáciám nového koronavírusu, nie je v tejto chvíli úplne jednoznačné.

Vyskytuje sa vo vyše 30 krajinách. Šíri sa aj v rakúskom Tirolsku, prvé prípady zaznamenali aj Česko, Maďarsko a Poľsko.

Situácia je vážna a hrozba je skutočná

Úrad verejného zdravotníctva už pred časom vyzval ľudí, aby neriskovali a dôsledne zvažovali nevyhnutnosť každej cesty do zahraničia.

"Rekreáciu v zahraničí v takejto vážnej epidemiologickej situácii neodporúčame. Situácia je vážna a hrozba skutočná," zdôraznila hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Pripomenula tiež, že po príchode zo zahraničia sa treba riadiť postupmi, ktoré sú zverejnené vo vyhláške ÚVZ SR. Úrad zároveň poďakoval všetkým, ktorí sa správajú zodpovedne a obozretne.

Pred exotickými dovolenkami v zahraničí dôrazne varuje Slovákov aj konzílium odborníkov. Odborníci poukazujú na to, že počet osôb, ktoré sa novým koronavírusom infikujú na dovolenkách, stále rastie.

Zdôrazňujú, že sa tým zvyšuje riziko zavlečenia nových nebezpečných mutácií. Za mesiace február a marec bolo na Slovensko importovaných 35 pozitívnych prípadov, najviac z Egypta, Tanzánie či Maldív. Medzi krajinami sú aj Spojené arabské emiráty.

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 05 - Modified: 2024-03-01 06:55:07 - Feat.: - Title: Prvý zájazd po rokoch do KĽDR stál 750 eur. Páchlo a všetko sa tam rozpadalo, sťažujú sa turisti na lietadlo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:01