StoryEditor

Mesačná analýza nežiaducich účinkov vakcín: Hlásení bolo vyše 1 600, niektoré z nich boli závažné

03.03.2021, 12:07
Autor:
TASRTASR

Štátny ústav pre kontrolu liečiv evidoval do konca februára 1 612 hlásení podozrení na nežiaduce účinky vakcín proti ochoreniu COVID-19, z toho 23 hlásení bolo zaslaných do európskej databázy.

Doposiaľ 44 hlásení vyhodnotili ako závažné. Informovala o tom hovorkyňa štátneho ústavu Magdaléna Jurkemíková.

Najčastejšie nežiaduce reakcie

Ako priblížila, vakcíny Comirnaty od konzorcia Pfizer a BioNTech sa týka 1007 hlásení, vakcíny Covid-19 Vaccine od spoločnosti AstraZeneca sa týka 578 hlásení a vakcíny Covid-19 Vaccine od spoločnosti Moderna sa týka 22 hlásení. V prípade piatich nebol typ vakcíny špecifikovaný a tento údaj bol dožiadaný.

V prípade vakcíny Comirnaty zaevidoval štátny ústav vo februári 555 hlásení. Najčastejšie hlásené nežiaduce reakcie boli lokálne v mieste aplikácie vakcíny, ako bolestivosť, opuch a začervenanie, regionálne, ako opuch a bolesť lymfatických uzlín v podpazuší, a celkové reakcie, ako zvýšenie telesnej teploty, zimnica, bolesť hlavy, svalov, kĺbov, únava a celková slabosť.

Ústav zaevidoval v súvislosti s očkovaním po COVID-19 Vaccine 578 hlásení. Najčastejšie hlásené nežiaduce reakcie boli horúčka, triaška, bolesť hlavy a celého tela, únava, ktoré väčšina odosielateľov popisovala ako príznaky podobné chrípke. Hlásené boli aj gastrointestinálne ťažkosti, ako sú nauzea, vracanie a hnačka.

V prípade vakcíny COVID-19 Vaccine od Moderny bolo zaevidovaných 19 hlásení. Nahlásené nežiaduce reakcie sú rozložené rovnomerne medzi lokálne, regionálne a celkové reakcie.

Štátny ústav zaevidoval aj 23 podozrení na závažné nežiaduce účinky, ako sú krátkodobá strata vedomia, paréza tvárového nervu, trombóza a pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi. "Vo väčšine prípadov reakcie odzneli spontánne a nevyžadovali si lekárske ošetrenie, niektoré viedli k hospitalizácii a vyžadovali si lekársku intervenciu," zdôraznila hovorkyňa.

Čo môže byť za nežiaducimi účinkami?

Ústav tvrdí, že počet prijatých hlásení na jednotlivé vakcíny nemôžeme použiť ako jediný ukazovateľ na vytvorenie si názoru o tom, ktorá vakcína je bezpečná viac alebo menej. Všetky tri vakcíny spĺňajú prísne nároky na bezpečnosť a ani prijaté podozrenia na nežiaduce účinky ich bezpečnosť nespochybňujú.

Pripomína, že množstvo hlásení závisí od počtu dostupných vakcín a následne zaočkovaných osôb jednotlivými vakcínami, ale tiež od dĺžky obdobia používania jednotlivých vakcín a subjektivity odosielateľa hlásenia.

Niektorí zaočkovaní podľa ŠÚKL pristupujú k vzniknutým reakciám zodpovednejšie a hlásia vyššie percento nežiaducich účinkov na rozdiel od takých, ktorí miernejšie reakcie považujú za bežné a očakávané a nenahlásia ich.

Odborníci pripomínajú, že výskyt nežiaducich účinkov takisto súvisí s celkovým zdravotným stavom pacienta, vekom a tým, či ide o podanie prvej alebo druhej dávky. Je preto nesprávne považovať vakcínu s vyšším počtom hlásení za menej bezpečnú.

"V posledných týždňoch venujeme zvýšenú pozornosť hláseniam v súvislosti s očkovaním vakcínou od spoločnosti AstraZeneca, ktorá si vo viacerých prípadoch vyžadovala pokojový režim, prípadne prerušenie pracovnej činnosti. V nadväznosti na danú skutočnosť je vhodné po akomkoľvek očkovaní obmedziť fyzickú aktivitu," uzavrela Jurkemíková.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval v utorok na brífingu o aktuálnej epidemiologickej situácii:

01 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 02 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 03 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií 04 - Modified: 2024-03-06 21:55:37 - Feat.: - Title: Vedci v Nemecku skúmali muža, ktorý sa dal 217-krát očkovať proti covidu 05 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:57