StoryEditor

Mikloš o kríze v koalícii: Matovič rozbíja vlastnú vládu. Vedel, že to je citlivá vec, napriek tomu to urobil

03.03.2021, 15:23
O aktuálnej politickej situácii sme sa v HNtelevízii rozprávali s ekonómom a bývalým ministrom financií Ivanom Miklošom.

V pondelok bola na Slovensko privezená ruská vakcína Sputnik V. Váš bývalý premiér, a myslím si, že aj priateľ Mikuláš Dzurinda, k tomu napísal komentár, v ktorom hovorí, že "toto sa nemalo stať, predseda vlády Igor Matovič zahodil akú-takú zahraničnopolitickú reputáciu Slovenska za hlavu." Súhlasíte s ním?

Jednoznačne áno.

Aké dosahy alebo konzekvencie tento krok môže mať? A ide iba o ten krok? Alebo aj o tú prezentáciu, ktorú sme videli? 

Nejde len o tento krok. Ale čo sa týka zahraničnopolitickej orientácie, tak tam je toto taký prvý zásadný negatívny krok, ale veľmi negatívny, ktorý naozaj poškodzuje naše postavenie v Európske únii. Priradili sme sa ním k Orbánovi. Pretože sme druhá krajina, ktorá priviezla Sputnik a chce očkovať, napriek tomu, že tá vakcína nie je registrovaná.

Geopolitiku z toho nerobí Ivan Korčok, ktorý upozorňuje na tieto dôsledky. Geopolitiku z toho robí premiér, ktorý toto urobil. Treba si uvedomiť, že z hľadiska Európskej únie je Slovensko malý štát, veľmi zraniteľný. Ak by neexistovala Európska únia, ak by krajiny jednotlivo objednávali vakcíny, tak si asi vieme prestaviť, že v porovnaní s Francúzskom alebo Nemeckom, ktoré majú oveľa viac peňazí, väčší trh, takže môžu objednávať oveľa viac, tak by boli v oveľa výhodnejšom postavení. 

Čiže to, že v Európskej únii sme sa dohodli, že budeme spoločne objednávať, a že to bude rozdeľované podľa počtu obyvateľov, je v prospech týchto menších a chudobnejších krajín a na úkor tých väčších, ktoré sú solidárne. 

A keď malá krajina potom urobí takýto krok, tak naozaj je to vnímané veľmi negatívne, veľmi nesolidárne. Samozrejme, to neznamená, že ostatné členské krajiny by urobili nejaké odvetné kroky, to určite nie, ale oslabuje to našu pozíciu. A je evidentné, že z toho všetkého, čo Rusko robí, a teraz nehovorím o vakcíne, ale o tom, akým spôsobom zasahuje do suverenity jednotlivých krajín, ako rozbíja jednotu v rámci Európskej únie, ako zasahuje do volieb, ako financuje konšpiračné weby. Tak je evidentné, že Rusko nemá dosť tejto vakcíny ani pre vlastných obyvateľov. Pre mňa je najsilnejšie to, že doteraz ani nepožiadalo o registráciu. 

Ak by požiadalo o registráciu, tak je možné, že by vakcína schválená už bola.

Iste. Ak by bola schválená, nikto by s tým nemal problém. Bola by to jedna z vakcín, pri ktorých sme si istí, že sú v poriadku a vôbec by v tom problém nebol.

Ona schválená nielen že nebola, ale ruská strana o to ani nepožiadala. A to je zarážajúce.

Vyznelo by to zahraničnopoliticky inak, ak by sme si napríklad uplatnili nej...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 02 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 05 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 07:21