StoryEditor

Ficov sporný zákon zastavil Ústavný súd

Komentár HN
Protiústavný – a čo teraz?

Ústavní sudcovia rozhodli, že zákon o preukazovaní pôvodu majetku nie je v súlade s ústavou ako celok a dôvody na to mali pádne: "Napadnutý zákon porušuje ústavný princíp právnej istoty, je retroaktívny vo vzťahu k nadobudnutým právam a pripúšťa nadmerné zasahovanie do práva vlastniť majetok,“ povedali ústavní sudcovia a slovenskí poslanci majú problém.

Preukazovanie pôvodu majetku a kauza Elektra

– september 1998
Odchádzajúci premiér Vladimír Mečiar tvrdí, že vlastní iba trojizbový byt a malú „korzičku“. Pár mesiacov nato médiá zistili, že Mečiar je majiteľom štvorpodlažného penziónu Elektra v Trenčianskych Tepliciach v hodnote viac ako 41 miliónov korún.

– apríl 2000
Polícia začala preverovať financovanie Elektry. Mečiara predviedli na policajný výsluch kukláči s tým, že museli vyhodiť do vzduchu dvere penziónu. Predseda ĽS-HZDS odmietol policajtom povedať, odkiaľ peniaze vzal.

– september 2002
Mečiar fyzicky napadol novinára, ktorý sa pýtal na financovanie vily. Po rovnakej otázke líder HZDS neskôr opustil televíznu diskusiu.

– september 2002
Tesne pred parlamentnými voľbami na scénu prichádza nemecký podnikateľ Peter Ziegler, ktorý vyhlásil, že on požičal Mečiarovi 41 až 100 miliónov korún. Hotovosť mal priniesť na Slovensko vo švajčiarskych frankoch.

– jún 2004
Vyšetrovanie prípadu Mečiarovej Elektry finančná polícia prerušila pre nedostatok dôkazov. Na začatie ďalšieho konania by potrebovala podnet.

– jún 2005
Národná rada schválila zákon o preukazovaní pôvodu majetku z dielne Smeru s účinnosťou od septembra 2005, za bolo 114 koaličných aj opozičných poslancov zo 144 prítomných.

– september 2005
Počas krátkej účinnosti zákona dostala finančná polícia okolo 20 podnetov v súvislosti s preverovaním pôvodu majetku. Medzi nimi bolo aj podanie na Mečiara a jeho syna a dcéru.

– 16. september 2005
Dve skupiny poslancov, medzi ktorými bol aj Vladimír Mečiar, podali podnet na Ústavný súd SR, aby posúdil ústavnosť zákona o preukazovaní pôvodu majetku.

– september 2005
Vladimír Mečiar uviedol, že Zieglerovi splatil pôžičku, nie však peniazmi, ale vyrovnaním cez majetkové práva manželky, doklady o splatení pôžičky verejnosti neposkytol.

– október 2005
Ústavný súd prijal podnet 31 poslancov na ďalšie konanie a pozastavil účinnosť zákona. Všetkými podaniami vrátane toho na Mečiara sa tak finančná polícia prestala zaoberať.
Zdroj: HN

Pôvod majetku politikov a verejných funkcionárov zostane naďalej neodkrytý. Po trojročnom čakaní Ústavný súd rozhodol, že zákon o preukazovaní pôvodu majetku z dielne Smeru odporuje Ústave SR. Senát tak neodobril zákon, ktorý bol vždy hlavnou agendou súčasného premiéra Roberta Fica. Ten návrh predkladal ešte ako opozičný politik v roku 2005. "Zákon o preukazovaní pôvodu majetku predstavuje ako celok neprimeraný zásah do ochrany vlastníckeho práva,“ stojí vo verdikte súdu.
Príde nový zákon?
Aj napriek tomu, že je predseda vlády sklamaný z rozhodnutia senátu, jeho poslanci zrejme nebudú v parlamente hlasovať za identický zákon, ktorý by mohol obísť toto rozhodnutie. Taký istý zákon, len v ústavnej forme, totiž predložili ešte na jar do parlamentu nezávislí poslanci Vladimír Palko a Pavol Minárik (KDS). Jeho prerokovanie vtedy predseda parlamentu odložil. Ak by však poslanci schválili zákon v ústavnej forme, bol by verdikt Ústavného súdu bezpredmetný. Jeho schválenie si však vyžaduje súhlas trojpätinovej väčšiny poslancov.
Premiér Fico na otázku, či Smer podporí Palkovu ústavnú formu zákona, odpovedal vyhýbavo. Podľa neho by mali ústavní právnici povedať, či je zmena zákona na ústavný dostatočná na obídenie verdiktu súdu. "Treba brať na zreteľ pripomienky Ústavného súdu SR voči súčasnému zákonu.“ Opäť chce teda čakať na vyjadrenie predsedníčky Ústavného súdu Ivetty Macejkovej. Fico tiež pripúšťa, že by mohol vzniknúť nový návrh zákona o preukazovaní pôvodu majetku. V čom by bol iný, zatiaľ nespresnil.
SNS a HZDS chcú zmeny
Premiér by pritom mohol mať problém s priechodnosťou zákona aj vo vlastnej koalícii. Lídri koaličných strán Vladimír Mečiar (ĽS-HZDS) a Ján Slota (SNS) sa totiž netaja tým, že nie sú zástancami Ficovho zákona. Mečiar pritom už mal v minulosti problémy s vysvetľovaním, odkiaľ vzal viac ako 41 miliónov korún na vilu Elektra, Slota je zas známy užívaním luxusných áut, jácht či lietadiel, napriek tomu, že žiadne z nich nie je napísané na jeho meno.
HZDS a SNS aj dnes tvrdia, že znenie zákona by muselo byť iné. "Ak by chcel niektorý koaličný partner zákon presadiť, musel by ho zmeniť od základov,“ hovorí predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj. Podporu zákonu nevylúčila poslankyňa ĽS-HZDS Katarína Tóthová, no tiež až po zmenách. "Sme toho názoru, že takýto zákon Slovensko potrebuje, no nie taký, ktorý je v rozpore s ústavou. Bude to ešte predmetom rozhovorov v koalícii.“
Paška čaká stiahnutie
Predkladateľ ústavného zákona Palko vyhlásil, že predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) by ho mal zaradiť už na najbližšiu schôdzu, ktorá sa začína v utorok. Paška tak však zatiaľ neurobil, očakáva skôr, že návrh z rokovania stiahnu. Palko je presvedčený, že prijatím jeho návrhu ústavného zákona by sa problém vyriešil. "Jednoducho, keď chcete niečo, čo je v rozpore s ústavou, tak musíte pozmeniť ústavu.“
Podpredseda KDH a spoluautor Ficovho zákona Daniel Lipšic by najradšej urýchlil prijatie ústavného zákona. "Ak pán Fico myslí vážne svoje slová o tom, aby Slovensko malo svoj účinný zákon o preukazovaní pôvodu majetku, ak to neberie len ako propagandu, tak by mal hlasovať za tento zákon.“ Dodáva, že Smer by bol najradšej, keby sa o ňom v parlamente nehlasovalo, lebo by to mohlo spôsobiť problémy v koalícii.
Za niekoľko týždňov, čo bol zákon o preukazovaní pôvodu majetku účinný, prišlo na finančnú políciu asi dvadsať podaní od občanov. Medzi nimi bol aj podnet na predsedu HZDS Mečiara a jeho dve deti pre podozrenia okolo Elektry. Potom, čo Ústavný súd pozastavil účinnosť zákona, polícia však prestala podnety prešetrovať. Právnik Pavel Nechala nepovažuje zákon za kľúčový.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:40