StoryEditor

Pellegrini pre HN hovoril o stretnutí s Čaputovou. Bavili sa aj o možnom konci vlády

01.03.2021, 23:00
Richard Sulík by pandémiu s chladnou hlavou riadil lepšie ako minister Marek Krajčí, tvrdí v rozhovore pre Hospodárske noviny predseda Hlas-SD Peter Pellegrini.

Minulý pondelok ste sa stretli s prezidentkou. Nekomunikovali ste však, o čom ste diskutovali.
Minulý týždeň strana Hlas vyzvala vládu, aby podala demisiu, pretože si myslíme, že je to jediné možné riešenie, ako vyjsť z marazmu, ktorý tu dennodenne predvádza. A aby si nikto nemyslel, že to robíme z nejakých ziskuchtivých dôvodov v snahe opäť sa vrátiť do kresiel, tak sme veľmi jasne povedali, že si vieme predstaviť, aby nás do najbližších volieb doviedla úradnícka vláda. Teda vláda odborníkov, ktorá by nastavila aspoň elementárny poriadok.

Čo znamená do najbližších volieb?
Pevne verím, že do predčasných, nie až do tých v roku 2024.

Viete si predstaviť, že by nás úradnícka vláda vyviedla z tejto pandémie?
V situácii, keď je spoločnosť úplne rozdelená na dva nepriateľské tábory, keď sa vláda rozhádala so svojimi občanmi, potrebujeme najmä situáciu upokojiť. A to dokáže práve úradnícka vláda. Vniesla by do situácie pokoj, žiadnu politiku a čistú odbornosť, čo by mohlo upokojiť oba tábory. Tiež by mohla zvýšiť akceptáciu potrebných rozhodnutí, s ktorými by táto vláda prišla.


Čiže o tomto ste diskutovali s prezidentkou?
Som veľmi rád, že sme si krátko po našom vyhlásení dokázali dohodnúť stretnutie. Som tiež rád, že ma pozvala ako predsedu opozičnej strany a strávili sme spolu dostatočne dlhý čas na to, aby sme prešli všetky vnútropolitické záležitosti. Zároveň som jej ozrejmil, ako som myslel výzvu na demisiu vlády. Žiaľ, tu musím konštatovať, že ak by pani prezidentku aj niekto chcel atakovať, prečo už nekoná, treba pripomenúť, že na odvolanie vlády nemá momentálne žiadnu právomoc. Mohla by tak konať až po tom, ak by samotná vláda či premiér podali demisiu alebo jej parlament vyslovil nedôveru. Dovtedy môže situáciu len pozorovať. Dotkli sme sa všetkých otázok, ako je pandémia, spoločenská situácia v krajine, referendum, petícia za vypísanie referenda. Detaily však neprezradím.

Referendum – niektorí právnic...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 02 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 03 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 04 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 12:17