Ministerstva obrany SR
StoryEditor

Rozuzlenie tajného letu do Moskvy: lietadlo priviezlo ruské vakcíny Sputnik

01.03.2021, 15:04
Autor:
mahomahoTASRTASR
Premiér Igor Matovič pred viac ako týždňom vyhlásil, že vybavil dva milióny dávok ruskej vakcíny.

V pondelok ráno pristálo na letisku v Moskve lietadlo našej armády. Na Slovensko sa vrátilo už dnes večer a doviezlo vakcíny Sputnik V.

​Ideme pre Sputnik, hlásil Danko

V nedeľu bývalý predseda parlamentu Andrej Danko vyhlásil, že slovenské lietadlo ide pre Sputnik.

Šéf SNS je známy svojim pozitívnym vzťahom k Rusku a viackrát sa pochválil aj kontaktmi na vrcholných ruských predstaviteľov. 

"Budúci týždeň by malo ísť lietadlo pre Sputnik. Hovorím to s plnou zodpovednosťou a vyzývam predsedu vlády, že ak letí lietadlo do Moskvy, mal by priniesť Slovákom aj liek," uviedol Danko v nedeľu. 

Dodal, že v najbližších dňoch by Slováci mali mať možnosť očkovania Sputnikom. 

Ako uviedol Denník N, na letisku Šeremetevo pristálo slovenské vojenské lietadlo C-27J Spartan, ktoré odvezie vyše 11 ton nákladu.

Dva milióny dávok

Premiér Igor Matovič pred viac ako týždňom vyhlásil, že vybavil dva milióny dávok ruskej vakcíny. Ešte predtým však uznesenie vlády o nákupe ruskej vakcíny vetovala strana Za ľudí

Predsedníčka strany a vicepremiérka Veronika Remišová uviedla, že jej prekáža to, že vakcína nie je registrovaná Európskou liekovou agentúrou. 

Podobný postoj zaujala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Pre portál Politico povedala, že občanom by sa mali ponúkať vakcíny, ktoré sú "nielen účinné, ale aj bezpečné". "Pre mňa to znamená registrované Európskou agentúrou pre lieky," skonštatovala.

V rámci testovania

Neregistrovanej vakcíne však môže udeliť výnimku minister zdravotníctva Marek Krajčí. Takýto krok však verejnosti ešte neoznámil.

Krajčí minulý týždeň na brífingu pripustil, že ruská vakcína by sa na Slovensku mohla podávať záujemcom v rámci tretej fázy jej klinického testovania.

"Dohodli sme sa, že v prípade, že sa nám podarí Sputnik mať na území Slovenska, tak by sme ho podávali len záujemcom a bolo by to v rámci tretej fázy klinického testovania vakcíny, teda bude to v súlade aj s európskymi smernicami a nariadeniami," povedal Krajčí s tým, že každý by pred podaním podpisoval informovaný súhlas.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:18