Na pohľad to nevyzerá ako technologický trend, no v skutočnosti je dnešná práca z domu z obrovskej časti výdobytkom moderných technológií. Aby mohli zamestnanci firiem plnohodnotne pracovať zo svojich domácností, potrebujú dobrý počítač, kvalitné dátové pripojenie či bezpečný prístup k firemným dátam. To však nie je všetko. Pri práci z domu sú nevyhnutné rôzne služby na uskutočňovanie videohovorov a množstvo aplikácií, pomocou ktorých dokážeme aspoň trochu fungovať tak, akoby sme boli v práci. Tento rok vyzerá z hľadiska home officeov podobne. Do starých koľají sa tak skoro nevrátime. Ak vôbec. Aj naďalej teda budeme potrebovať počítače či notebooky a softvéry, ktoré nám umožnia pohodlne pracovať na diaľku. Výrobcovia sa tiež zrejme budú tomuto fenoménu venovať viac a prinášať užitočné technológie, aby bola práca z domu ešte efektívnejšia.Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Za kyberšikanu roky za mrežami. Koaliční poslanci predložili novelu Trestného zákona

28.02.2021, 09:42
Autor:
TASRTASR
Predkladatelia tvrdia, že súčasná úprava kybernetickej šikany nemá na Slovensku podobu výslovnej právnej úpravy zameranej na boj proti šikane.

Do Trestného zákona by mohol pribudnúť nový trestný čin nebezpečného obťažovania. Pokrýva najnebezpečnejšie prípady kybernetickej šikany.

Navrhujú to koaliční poslanci Národnej rady v predloženej novele. Kyberšikana sa podľa nich nedostatočne trestnoprávne postihuje.

Zmenu legislatívy odôvodňujú aj tým, že v čase pandémie sa veľa aktivít presunulo do digitálneho priestoru, čím sa stala kyberšikana vypuklým problémom.

Dlhodobé obťažovanie 

Tri roky odňatia slobody môžu podľa návrhu hroziť tomu, kto cez elektronickú komunikačnú službu či počítačovú sieť alebo systém druhú osobu úmyselne dlhodobo znevažuje, zastrašuje, neoprávnene koná v jej mene alebo spôsobuje iné podobné dlhodobé obťažovanie.

Trest hrozí aj v prípade, že páchateľ neoprávnene zverejní alebo sprístupní inej osobe obrazový, zvukový alebo obrazovo-zvukový záznam prejavu osobnej povahy, ktorý získal so súhlasom danej osoby, pričom tento záznam môže ohroziť jej vážnosť alebo jej privodiť inú vážnu ujmu.

Ak trestný čin páchateľ urobí z osobitného motívu alebo ho spácha na chránenej osobe, hroziť mu môže jeden až štyri roky za mrežami.

Ak ním spôsobí ťažkú ujmu na zdraví, smrť alebo bol za taký čin v predchádzajúcich 24 mesiacoch odsúdený, hrozí mu trest dva až päť rokov za mrežami.

Boj proti šikane 

Predkladatelia tvrdia, že súčasná úprava kybernetickej šikany nemá na Slovensku podobu výslovnej právnej úpravy zameranej na boj proti šikane.

V návrhu odmietajú, že by znaky navrhovaného trestného činu nebezpečného obťažovania v neprimeranej miere duplikovali, respektíve kriminalizovali konania, ktoré sú už trestnými činmi. "Naopak, tieto trestné činy dopĺňa," skonštatovali.

Poslanci sa odvolávajú na výskumy, podľa ktorých je kyberšikanovanie jedným z najčastejších negatívnych javov na internete.

"Pre agresorov je totiž ľahšie ubližovať niekomu, komu sa nemusia pozerať priamo do očí, menej vnímajú emócie a zranenie obete, menej si uvedomujú závažnosť svojho konania a zodpovednosť zaň – agresora totiž pred priamym odhalením chráni jeho zdanlivá anonymita," uviedli poslanci.

Novela Trestného zákona by v prípade schválenia mohla byť účinná od 1. júla tohto roka.

01 - Modified: 2024-04-24 06:08:21 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2023-07-20 11:16:26 - Feat.: - Title: Má milióny a neuveriteľný hlas či charizmu. Hejteri si k nej aj tak našli cestu, nepáči sa im postava Billie Eilish 03 - Modified: 2023-06-18 08:50:42 - Feat.: - Title: Nadávky a vyhrážky počas online hrier. Každá desiata hráčka premýšľala o samovražde, ukazuje prieskum 04 - Modified: 2023-05-10 18:41:21 - Feat.: - Title: O kyberšikane v Europarlamente prehovorila aj matka, ktorej dcéra spáchala samovraždu 05 - Modified: 2022-09-13 14:00:00 - Feat.: - Title: Hnevajú ťa hejteri na sociálnych sieťach? Za ich agresivitu môžeš vyniť klimatické zmeny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 12:53