TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Krajčí mal byť už dávno vymenený. Ako manažér rezort nezvláda, tvrdí Tomáš

27.02.2021, 12:44
Autor:
TASRTASR
Poslankyňa Anna Zemanová v diskusii uviedla, že snaha Richard Sulíka nahradiť Mareka Krajčího bola úprimná.

Vyhrať boj s pandémiou treba ešte pred nemocnicami. Zhodli sa na tom koaličná poslankyňa Anna Zemanová (SaS) a opozičný poslanec parlamentu Erik Tomáš (nezaradený).

Prízvukujú, aby sa ambulantní lekári viac venovali ľuďom pozitívne testovaným na ochorenie COVID-19. Uviedli to v diskusnej relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko.

Starostlivosť všeobecných lekárov o pozitívne testovaných musí byť podľa Zemanovej lepšia. Je to aj odporúčanie konzília odborníkov. "Opakovane hovoríme, že treba pritlačiť na všeobecných lekárov, aby boli dostupnejší," povedala Zemanová.

Dodala, že ak by sa pacienti nedovolali svojmu lekárovi, mohli by dostať informácie od samosprávnych krajov, ktoré sú za nich zodpovedné. Riešenie vidí aj v tom, aby samosprávne kraje prišli s nápadmi, ako mobilizovať lekárov.

Pomoc ambulantným lekárom

Tomáš poukazuje na to, aby štát viac pomohol ambulantným doktorom. Hovorí, že sa viac času venovalo plošnému testovaniu a očkovaniu a chýbalo sústredenie na samotnú liečbu pozitívnych pacientov.

Na mieste je aj skoršie povolenie liečiv, ktoré môžu pomôcť k zlepšeniu zdravotného stavu, ako príklad uviedol liek s účinnou látkou ivermektín.

"Sú tam diskutabilné názory na ten liek, ale potom sa spýtajte tých ľudí, ktorým niekto zomiera alebo sa niekto nakazí, že ak by mali tú možnosť, tak ten liek mu určite dajú, lebo je to lepšie, ako sa na neho len tak pozerať," tvrdí Tomáš.

Ponuka od Sulíka

V súvislosti s tým, že sa šéf strany SaS a minister hospodárstva Richard Sulík ponúkol na post ministra zdravotníctva, Zemanová hovorí, že Sulík to myslel úprimne. Premiér Igor Matovič (OĽANO) mal podľa nej možnosť dosadiť na kreslo ministra zdravotníctva skúseného manažéra.

Tomáš je toho názoru, že minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) mal byť už dávno vymenený.

"Koľko ľudí má ešte zomrieť? Ako manažér rezort zdravotníctva nezvláda," konštatuje.

Odvolanie Krajčího žiadali nielen SaS, ale aj koaličná strana Za ľudí. Tomáš si myslí, že ak by to naozaj chceli, mohli sa strany spojiť, zatlačiť a vymeniť ho. Ponuku Sulíka označil za neúprimnú.

Núdzový stav

Opätovné schvaľovanie núdzového stavu v parlamente považuje opozičný poslanec za frašku. Myslí si, že vláda vyhlásenie tohto stavu potrebuje len na to, aby zamedzila zhromažďovaniu ľudí a protestom.

Navrhol, aby sa prijal nový pandemický zákon, ktorý zadefinuje núdzový stav pre domovy dôchodcov a nemocnice, a pre zvyšok vecí by platila iba mimoriadna situácia.

Zemanová vysvetlila, že núdzový stav je na Slovensku vyhlásený preto, aby mohol štát nariadiť pracovnú povinnosť zdravotníkom a pracovníkom v sociálnych službách. "To, že máme zatvorené obchody, vôbec nesúvisí s vyhlásením núdzového stavu," poznamenala.

Poslankyňa verí, že núdzový stav nebude potrebné schvaľovať znova v marci a pandemická situácia bude lepšia.

01 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 02 - Modified: 2024-04-18 11:45:11 - Feat.: - Title: Dôchodcov čaká tento rok 13. dôchodok vo výške 606,30 eura, ohlásil Tomáš. Štát to bude stáť 828 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-16 13:53:35 - Feat.: - Title: Zrušenie zubných benefitov môže podľa Krajčího znížiť záujem ľudí o prevenciu 04 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 05 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:23