Juraj BlanárNR SR
StoryEditor

Predložené dôvody na predĺženie núdzového stavu nestačia, tvrdí Blanár

24.02.2021, 19:11
Autor:
TASRTASR
Matovič by mal podľa Blanára vysvetliť, prečo na jeseň vláda nepodporila sprísnenie opatrení navrhované ministrom zdravotníctva.

Odôvodnenie predlžovania núdzového stavu predložené vládou je nedostatočné, chýba v ňom odpočet už prijatých opatrení, vyhodnotenie ich účinnosti ako aj možnosti opatrení, ktoré by mohli pomôcť v budúcnosti.

V pléne Národnej rady to skonštatoval podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD). Dodal, že vláda poslancov mala presviedčať o dôležitosti návrhu aj svojou prítomnosťou a argumentmi v pléne NRSR.

Chýba dôkaz účinnosti

"Nemôžem súhlasiť s tým, že tento materiál je dostatočný. Kde tam máte napísané a vyhodnotené nejaké opatrenia, ktoré sa osvedčili, prečo sa osvedčili a aké opatrenia sa budú navrhovať," podotkol Blanár.

Za dostatočné nepovažuje ani doplnenie, ktoré v stredu odsúhlasila vláda. Chýba mu odpočet a vyhodnotenie opatrení. Myslí si, že by sa mali vecne baviť, či doteraz prijaté opatrenia a kroky vlády v rámci núdzového stavu boli účinné.

Kritizoval neúčasť ministrov a premiéra Igora Matoviča (OĽANO) v pléne. "Ak by to bolo také vážne a veľmi dôležité pre vás, hovorím o vládnej koalícii a vláde, tak by sme tu mali nastúpených ministrov. Ministrov, ktorí sú priamo zodpovední za veci, ktoré musia práve v ťažkej dobe pandémie vysvetľovať," poznamenal.

Dodal, že Matovič by mal tiež vysvetliť, prečo na jeseň vláda nepodporila sprísnenie opatrení navrhované ministrom zdravotníctva.

Ľudia sa chcú dať testovať

"Tu sa rozprávame o tom, že keď nepredĺžime núdzový stav, tak ľudí hodíme do vody," reagovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) s tým, že v prípade nepredĺženia núdzového stavu nebude priestor napríklad pre reprofilizáciu lôžok v nemocniciach.

Zdôraznila, že nemôžu ignorovať potrebu ochrany životov a zdravia ľudí. Odmieta Blanárovo tvrdenie, že by vláda pri predĺžení núdzového stavu chcela len minúť nakúpené antigénové testy. Tvrdí, že ľudia sa chcú dať testovať a vláda by preto tú možnosť mala poskytnúť.

Poslankyňa Monika Kavecká (OĽANO) vníma núdzový stav ako pomoc. Argumentovala naviazanosťou opatrení na jeho vyhlásenie, napríklad odmeňovanie zdravotníckych pracovníkov, materiálno-technické zabezpečenie nemocníc a podobne.

Poukázala na potrebu ochrany zdravia a práva na život. Pri pandémii sa podľa nej ukázal dlhodobo neriešený zlý stav zdravotníctva, nedostatok sestier, zatváranie kliník a ignorovanie týchto problémov zo strany predchádzajúcich vlád.

Diskusiou poslanci ukončili prvý rokovací deň mimoriadnej schôdze. Pokračovať v nej budú aj vo štvrtok (25. 2.) od 10.00 h. Písomne prihlásených je ešte osem rečníkov. Podpredseda NRSR Juraj Šeliga (Za ľudí) informoval, že vo štvrtok od 12.00 do 16.00 h prerušia schôdzu, aby sa mohli poslanci zúčastniť na pohrebe zosnulého kolegu Ľubomíra Petráka.

01 - Modified: 2024-04-24 07:47:18 - Feat.: - Title: Minister Blanár považuje za nevyhnutné vrátiť mier do slovníkov diplomacie 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 04 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:03