Na Slovensku opäť otvorili obchody do 300 štvorcových metrov. Zelenú dostali malé kníhkupectvá aj predajne obuvi.TASR
StoryEditor

SaS podporí predĺženie núdzového stavu: Obchody či kostoly počas neho môžu byť otvorené

24.02.2021, 13:11
Autor:
TASRTASR
Núdzový stav dáva vláde možnosti použiť opatrenia naviazané naň, ale nie povinnosť všetky opatrenia uplatniť.

Poslanci Národnej rady za SaS podporia v pléne predĺženie núdzového stavu. Súhlasia s vládou, že opätovné predĺženie núdzového stavu je legitímnym a nevyhnutným krokom.

​Šéfka poslaneckého klubu Anna Zemanová pripomenula, že otváranie prevádzok či kostolov nie je naviazané na núdzový stav. Dodala, že poslanci začnú o núdzovom stave rokovať zrejme neskôr popoludní, hlasovanie preto očakáva až vo štvrtok.

Poslanci SaS podľa Zemanovej požiadali o doplnenie informácií k núdzovému stavu. Vláda v stredu schválila materiál, ktorým sa splnili podmienky SaS na jeho podporu.

Zemanová skonštatovala, že núdzový stav dáva vláde možnosti použiť opatrenia naviazané naň, ale nie povinnosť všetky opatrenia uplatniť. Dodala, že aj v núdzovom stave sa môžu postupne otvoriť malé prevádzky či kostoly.

SaS vylúčila, že núdzový stav bude trvať, kým nebude zaočkovanosť obyvateľstva v rozsahu 60 až 80 percent. Zemanová upozornila, že miera zaočkovanosti nie je dôvodom na vyhlasovanie alebo predlžovanie núdzového stavu.

Dodala, že k rokovaniu o núdzovom stave by sa mali poslanci dostať v stredu po 17.00 h. K hlasovaniu o jeho predĺžení by tak mohlo dôjsť až vo štvrtok.

Podľa poslanca Ondreja Dostála (SaS) je v novom materiáli odpoveď na právny aspekt predĺženia núdzového stavu.

​Obsahuje zdôvodnenie, prečo sú opatrenia nevyhnutné, vyhodnotenie doterajších opatrení, ako aj prognózu do budúcna. Pôvodný materiál odôvodňujúci predĺženie núdzového stavu podľa

Dostála nedával odpoveď na jeho potrebu z právneho hľadiska.

Aj zvyšok koaličných klubov avizoval podporu predĺženiu núdzového stavu. Opozičný Smer-SD a nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho zase uviedli, že núdzový stav nepodporia. Vláda začiatkom mesiaca rozhodla, že núdzový stav sa predĺži od 8. februára o ďalších 40 dní.

Na základe novelizovanej legislatívy musí predĺženie núdzového stavu odobriť parlament, a to najneskôr do 20 dní.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 18:41