TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Vláda podrobne odôvodňuje núdzový stav. Bez neho necháme ľudí napospas osudu, tvrdí Kolíková

24.02.2021, 10:25
Autor:
chocho
Bez núdzového stavu by vláda stratila mandát, aby mohla zavádzať opatrenia proti šíreniu koronavírusu, tvrdí ministerka spravodlivosti.

Materiál, ktorý vláda predložila parlamentu na potvrdenie predĺženia núdzového stavu, obsahuje bližšie dôvody, pre ktoré je to potrebné. Sú v ňom zapracované aj pripomienky poslancov. Dnes počas rokovania vlády o tom informovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Poslanci by o návrhu mali začať rokovať už dnes.

Vláda dnes schválila materiál z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorý má doplniť a rozšíriť informácie a argumenty k návrhu kabinetu na vyslovenie súhlasu parlamentu s opakovaným predĺžením núdzového stavu.

​Príčina, prečo vláda pristúpila k podrobnému odôvodňovaniu predĺženia núdzového stavu, je podľa Kolíkovej tá, že "samotný núdzový stav znamená naozaj vážny zásah do práv a slobôd, respektíve predpoklad, že k takému zásahu môže dôjsť."

​Ministerka materiál zhrnula v jednej vete: "Ak nebudeme mať núdzový stav, tak necháme ľudí napospas osudu." Znamená to podľa nej, že vláda by stratila mandát, aby mohla zavádzať opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

Podrobná právna argumentácia

Priblížila, že dokument obsahuje aj štatistické dáta o využívaní hospodárskej mobilizácie. "Z toho vyplýva, že okolo 100 príkazov súvisí s hospodárskou mobilizáciou pre zdravotných pracovníkov, ktorých potrebujú takého zariadenia. Podobne je tomu aj v nemocniciach. To suvisí s tým, že je to opatrenie pre zabezpečenie dostatočného počtu zdravotných sestier, lekárov v nemocniciach," vysvetlila Kolíková.

Materiál tiež obsahuje aj podrobnejšiu právnu argumentáciu. Hlbšie podľa ministerky vysvetľuje dôvody, prečo je dôležité mať teraz zavedený núdzový stav a prečo to vláda v súčasnosti považuje za nevyhnutné. Zároveň sa zaoberá aj tým, prečo je to podľa vlády proporcionálne k základnym právam a slobodám. 

"To znamená, že sa tu vysporadúvame podľa možností aj s takzvaným testom proporcionality, že na jednej strane má vláda chrániť zdravie a životy ľudí, na druhej strane nemá prijímať také opatrenia, ktorými by sme neprimerane zasahovali do práva na slobodu pohybu či zhromažďovať sa," povedala Kolíková.

Otázna je podpora v parlamente

Vláda ešte začiatkom mesiaca schválila predĺženie núdzového stavu o ďalších 40 dní s platnosťou od 8. februára. Zároveň od toho dátumu začala plyňúť 20-dňová lehota, kedy musí byť toto predĺženie potvrdené aj v parlamente - ide o prvý bod schôdze, ktorá sa začína dnes. Vláda tak má čas do konca tohto mesiaca. Ako problém sa však javí množstvo poslancov, ktorí sú buď chorí, alebo v karanténe, čo ohrozuje koaličnú väčšinu v Národnej rade.

Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár sa včera k tomu vyjadril, že v tom prípade budú musieť vymyslieť plán B. "Zatiaľ ho nemáme, lebo rátame s tým, že prídeme v dostatočnom počte. Ale toľko je chorých a v karanténe, že to vyzerá natesno," dodal.

Ak by parlament neodsúhlasil predĺženie núdzového stavu, prestal by platiť okamžite. Pokiaľ by sa vláda napriek tomu rozhodla vyhlásiť núdzový stav nanovo, išlo by o obchádzanie ústavného zákona. Skonštatovali to ústavní právnici. Celá záležitosť by tak mohla skončiť na Ústavnom súde.

Kto bude za?

Aktuálny stav je taký, že väčšina poslancov Za ľudí je pripravená podporiť predĺženie núdzového stavu. Klub OĽaNO je v otázke podpory jednotný a bude hlasovať za. Poslanci SaS sa majú ešte napoludnie stretnúť a prediskutovať svoj postoj. Uviedli to predsedovia jednotlivých poslaneckých klubov. Podporu núdzovému stavu by mali vyjadriť aj poslanci Sme rodina.

Poslanci SaS i Za ľudí majú o svojej podpore debatovať ešte tesne pred začiatkom schôdze parlamentu, ktorá sa začína o 13.00. Podľa šéfky klubu Za ľudí Jany Žitňanskej prináša dnes vládou schválený materiál s rozšírenou argumentáciou "veľmi dobré odôvodnenie".

Minister práce Milan Krajniak predpokladá, že tí poslanci zo Sme rodina, ktorí nie sú v karanténe, predĺženie podporia. Dodal, že o podpore debatovali na klube. Pripomienky a odpovede na otázky poslancov sú podľa ministra zapracované v materiáli rezortu spravodlivosti. V izolácii sú poslanci Miloš Svrček i Patrick Linhart. Pozitívny test na nový koronavírus má aj predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský.

Opozičný Smer-SD a nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho už avizovali, že núdzový stav nepodporia.

01 - Modified: 2021-02-15 08:21:05 - Feat.: 0 - Title: Kollárov poslanec sa vzoprel koalícii, už nepodporí predĺženie núdzového stavu 02 - Modified: 2021-02-18 15:40:34 - Feat.: 0 - Title: Krajniak: Nemáme problém s predĺžením núdzového stavu, s poslancami budeme hovoriť 03 - Modified: 2021-02-18 17:51:49 - Feat.: 0 - Title: Vláda požiada parlament o súhlas s opakovaným predĺžením núdzového stavu
01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu 04 - Modified: 2024-04-02 13:42:45 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Žiadna kampaň, len som prezentoval svoje názory. Je to donebavolajúce, reaguje Kolíková (duel) 05 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 19:40