Reuters
StoryEditor

Europoslanci sa obrátili na šéfku komisie. Žiadajú o urýchlenie dovozu vakcín na Slovensko

23.02.2021, 20:05
Autor:
TASRTASR
Slovenskí europoslanci sa zhodli v názore, že najrýchlejšou cestou z tejto situácie je masívne očkovanie obyvateľov.

Dvanásť zo štrnástich slovenských poslancov Európskeho parlamentu sa v utorok na podnet europoslanca Ivana Štefanca (KDH) obrátilo listom na predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú so žiadosťou o urýchlenie dodávok vakcín proti ochoreniu Covid-19 na Slovensko.

​Štefanec, ktorý je vedúcim slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane (EPP), spresnil, že list okrem neho podpísali slovenskí europoslanci z frakcií ľudovcov, socialistov a demokratov, liberálov aj konzervatívcov a reformistov, a to Monika Beňová (Smer-SD), Vladimír Bilčík (Spolu), Miroslav Číž (Smer-SD), Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá), Robert Hajšel (Smer-SD), Martin Hojsík (PS), Eugen Jurzyca (SaS), Miriam Lexmann (KDH), Peter Pollák (OĽaNO), Michal Šimečka (PS) a Michal Wiezik (Spolu).

"Rýchlosť očkovania je ovplyvnená aj počtom očkovacích látok. Obraciame sa preto na Vás so žiadosťou o pomoc pri zabezpečení urýchlenia dodania alokovaného počtu vakcín registrovaných Európskou agentúrou pre lieky pre Slovensko, ktoré je momentálne najpostihnutejšou krajinou na svete, s najhoršími ukazovateľmi úmrtí i hospitalizácií na počet obyvateľov," uvádza sa v spoločnom liste.

Slovenskí europoslanci sa zhodli v názore, že najrýchlejšou cestou z tejto situácie je masívne očkovanie obyvateľov a šéfke Európskej komisie pripomenuli, že koronakrízu možno prekonať len spoločnou solidaritou, ktorá sa už prejavuje aj výmenou zdravotníckych pracovníkov a starostlivosťou o pacientov.

Poslanci zároveň ocenili Von der Leyenovej aktivity v prospech združenia finančných prostriedkov pre výskum vakcín, ich výrobu a koordináciu ich dodávok v členských krajinách Únie.

Štefanec v tejto súvislosti zdôraznil aj skutočnosť, že rýchle a masívne očkovanie je hlavným predpokladom pre otvorenie ekonomiky. "V súčasnosti trpia malí a strední podnikatelia, gastroprevádzky, cestovný ruch a v neposlednom rade aj žiaci a študenti, ktorí sa nemôžu riadne vzdelávať. Verím, že Európska komisia uzná vážnosť situácie na Slovensku a s urýchlením dodávok vakcín nám pomôže," uviedol pre TASR.

01 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-22 18:41:12 - Feat.: - Title: Peter Žiga absolvoval prvú časť Konferencie predsedov parlamentov krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:05