TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Krajniak vyzýva na diskusiu o otvorení kostolov: Zaznamenali sme jav, ktorý sa nedá logicky vysvetliť

21.02.2021, 20:23
Autor:
mahomaho
Milan Krajniak verí, že otvorenie kostolov by pomohlo všetkým. 

Minister práce sociálnych a rodiny Milan Krajniak vyzýva na diskusiu, za akých podmienok by sa mohli povoliť verejné bohoslužby.

Tvrdí, že stratiť tým v súčasnej situácii zrejme nemôžeme nič. "Ale modlitbou a liturgiou nás veriacich môžeme získať všetci. Pomoc a nádej, ktorú teraz potrebujeme všetci," píše na sociálnej sieti.

Krajniak argumentuje tým, že v Domovoch sociálnych služieb zaznamenali jav, ktorý sa podľa neho nedá vysvetliť vedecky ani logicky. 

"V zariadeniach s covidom, kde sa s klientami chodí modliť duchovný ich denominácie, v prípade katolíkov vysluhuje aj sviatosti Svätého prijímania, spovede, pomazania chorých, z takýchto zariadení nám hlásia lepšie priebehy ochorení klientov, ktorí majú aj duchovnú pomoc," vysvetľuje.

Účasť chránená ústavou

Minister dodáva, že podobnú skúsenosť mu potvrdili aj v nemocniciach. Verí, že otvorenie kostolov by pomohlo všetkým. 

Tvrdí, že očakáva aj námietky. "Prečo by sme mali otvoriť kostoly pre veriacich skôr ako obchody a kiná pre všetkých? Nielen preto, že účasť na bohoslužbách je ako súčasť náboženskej slobody chránená ústavou a návšteva kina nie. Nielen preto, že zahradkárske potreby sme otvorili, lebo ide jar," poznamenal.

Dodáva ešte jeden rozdiel. "Účasťou na bohoslužbách umožníme veľkej skupine ľudí na Slovensku, aby sa modlili a prosili Boha prostredníctvom liturgie nielen za seba samých, ale za všetkých ľudí na Slovensku," hovorí.

Príklad z Trnavy

Krajniak ukazuje na príklad z roku 1710 počas morovej epidémie v Trnave. Tvrdí, že v tom čase mestu nepomáhali mesiace tvrdého lockdownu a obetí pribúdalo. 

"Zúfalí občania sa rozhodli v spoločnej modlitbe prosiť o pomoc Pannu Máriu. 21. novembra 1710 sa celé mesto zhromaždilo v Dóme sv. Mikuláša pri zázračnom obraze Panny Márie. Potom po modlitbách v procesii obišli námestie a Trojičný stĺp a za hlaholu všetkých zvonov v meste sa vrátili naspäť do Dómu sv. Mikuláša. A stal sa zázrak. Od toho momentu mor skončil. Od toho momentu už v Trnave nikto na mor nezomrel," tvrdí Krajniak.

Minister hovorí, že nevyzýva na vzburu, ale na diskusiu. "Rešpektujem, že súčasné vyhlášky ÚVZ konanie verejných bohoslužieb zakazujú," doplnil s tým, že ľudí len prosí, aby sa zamysleli nad otvorením kostolov. 

Bohoslužby na Slovensku aktuálne nie sú povolené za účasti veriacich. Podľa covid automatu sa môžu konať pre viac ľudí v bordovej fáze, kde platí pravidlo jedna osoba na 15 metrov štvorcových a negatívny test.

V HNtelevízii si môžete pozrieť rozhovor s Milanom Krajniakom o aktuálnej situácii:

01 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-03-11 16:46:07 - Feat.: - Title: Krajniak v HNtelevízii: Kresťania nemôžu byť len asistentmi Smeru a PS, KDH by nemalo chodiť na protesty 03 - Modified: 2024-02-27 14:49:43 - Feat.: - Title: Krajniak bude lídrom kandidátky Kresťanskej únie v eurovoľbách. Chce, aby ľudia mali alternatívu 04 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 05 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 03:35