StoryEditor

Remišová: Krajčí môže Sputnik zazmluvniť sám, bude to na jeho zodpovednosť

19.02.2021, 11:55
Autor:
TASRTASRmahomaho
Veronika Remišová hovorí, že strana Za ľudí je za správne rozhodnutia pripravená byť aj "fackovacím panákom."

O použití vakcín proti ochoreniu COVID-19 rozhoduje minister zdravotníctva Marek Krajčí, rovnako môže samostatne rozhodnúť aj o použití vakcíny Sputnik V, nepotrebuje na to súhlas vlády.

Uviedla to šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová. Dodala, že minister chce preniesť kolektívnu zodpovednosť za tento krok na vládu.

Použitie neregistrovanej vakcíny by mala byť Krajčího zodpovednosť, Remišová sa pod to podľa svojich slov nechce podpísať.

Krajčí môže udeliť výnimku

Minister môže podľa Remišovej rozhodnúť o výnimke a obísť schvaľovacie procesy, nepotrebuje na to súhlas vlády.

"Ak takúto výnimku udelí minister, je to jeho zodpovednosť, ale nemôže ju prenášať na iných, na vládu. Minister zdravotníctva si nepýtal súhlas na nákup, zazmluvnenie iných vakcín. Zazmluvnil ich aj bez súhlasu vlády, to isté môže urobiť aj v prípade vakcíny Sputnik. Ale to, čo odmietame, je, aby na Slovensku boli očkovaní ľudia neregistrovanou vakcínou," uviedla na piatkovej tlačovej konferencii.

Remišová hovorí, že ju prekvapilo, že hodinu pred rokovaním vlády prišlo uznesenie, že vláda ako kolektívny orgán mala schváliť nákup vakcín Sputnik.

Dodáva, že minister zdravotníctva môže sám zamzluvniť vakcínu Sputnik. "Nie je dôvod sa schovávať za kolektívnu zodpovednosť vlády," hovorí.

Proces overovania a registrácie trvá podľa Remišovej týždne. Tvrdenie, že už na budúci týždeň sme mohli očkovať desiatkami dávok tejto vakcíny považuje za nepravdivé. Bolo by to podľa nej možné, ak by sme to chceli robiť bez akéhokoľvek posúdenia.

Otázky na premiéra

Krajčí rozhodnutie povoliť použitie Sputnika V neurobil sám, pretože tomu možno ani sám neverí, vakcína ešte nie je dostatočne overená, a preto sa snaží túto zodpovednosť rozložiť, myslí si poslankyňa Národnej rady a lekárka Andrea Letanovská.

Šéf parlamentného výboru pre európske záležitosti Tomáš Valášek (Za ľudí) sa premiéra Igora Matoviča pýta, či pri diskusiách s ruskými partnermi trvá na tom, aby požiadali o registráciu vakcíny Sputnik V.

Pýta sa ho tiež, či napríklad diskutoval s partnermi zo západných krajín, aby oni zatlačili v tejto otázke na Rusko.

Neregistrovaná vakcína

Remišová zopakovala, že strana na štvrtkovom rokovaní vlády namietala v prvom rade to, že občania Slovenska nemôžu byť zaočkovaní neregistrovanou vakcínou. Akékoľvek skratky sa nám podľa nej nemusia pri vakcínach vyplatiť.

"Jednou zo skratiek bolo aj včerajšie uznesenie vlády," upozornila s tým, že na použitie vakcíny by stačilo len vyjadrenie Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, ktorý podľa Remišovej registrovať vakcínu riadnym procesom ani nemôže.

Ústav sa navyše vyjadril, že za správne riešenie považuje registráciu Európskou liekovou agentúrou. Odmietla, že by mala nepriateľský postoj voči Rusku. Dodala, že výrobca vakcíny Sputnik V ešte ani nepožiadal o registráciu.

Remišová neuviedla, ako bude strana Za ľudí ďalej postupovať v rámci koalície. Tvrdí, že si chcú vec vyriešiť interne. 

"Za správne rozhodnutia sme pripravení byť aj fackovacím panákom," dodala.

01 - Modified: 2021-02-18 18:14:08 - Feat.: 0 - Title: Vláda neschválila nákup vakcíny Sputnik. Mrzí ma, že koaličný partner vytiahol najsilnejšiu zbraň, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2021-02-19 13:53:37 - Feat.: 0 - Title: Matovič o Remišovej: Hrať sa na Pyšnú princeznú Slovensku nepomôže. Za ľudí robí pokusy na ľuďoch 03 - Modified: 2021-02-19 14:00:44 - Feat.: 0 - Title: Premiér ukázal prieskum: S ruskou vakcínou by sme zaočkovali o 300-tisíc ľudí viac 04 - Modified: 2021-02-19 14:12:23 - Feat.: 0 - Title: Matovič: Podaril sa mi malý zázrak. Vybavil som dva milióny vakcín Sputnik
01 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn 02 - Modified: 2024-04-03 11:27:03 - Feat.: - Title: Strana Za ľudí podporila Korčoka. Pellegrini podľa Remišovej mohol porušiť ústavný zákon, žiada vysvetlenie 03 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová 04 - Modified: 2024-03-14 19:50:03 - Feat.: - Title: Raši reaguje na Remišovú. Odmieta, že by podujatie rezortu slúžilo na prezentáciu Pellegriniho 05 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:30