Zuzana Čaputová s predstaviteľmi Potravinovej banky SlovenskaTASR/M. Baumann
StoryEditor

Čaputová: Obchodné reťazce zvýšia svoju pomoc pre potravinovú banku

17.02.2021, 14:19
Autor:
TASRTASR
Zuzana Čaputová sa v Prezidentskom paláci stretla s predstaviteľmi potravinovej banky a viacerých obchodných reťazcov.

Obchodné reťazce zvýšia svoju pomoc pre Potravinovú banku Slovenska, a to o 170 ton potravín. Jeden z reťazcov zároveň poskytne 25-tisíc kusov drogériového tovaru.

Dosahy na sociálnu situáciu

Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová v Prezidentskom paláci po stretnutí s predstaviteľmi potravinovej banky a viacerých obchodných reťazcov.

"Vieme všetci, že situácia na Slovensku nie je jednoduchá. COVID-19 má svoje dosahy aj na sociálnu a ekonomickú situáciu rodín a jednotlivcov. Mnohí z ľudí prišli o prácu, o príjmy, 36 percent ľudí žije takpovediac 'od výplaty do výplaty'. Situácia nie je jednoduchá," priblížila prezidentka.

Potravinová banka Slovenska nemala podľa nej dostatok potravín, preto iniciovala túto spoluprácu medzi bankou a reťazcami. "Požiadali sme partnerov, ktorí s bankou už dlhodobejšie spolupracujú, o zvýšenie pomoci pre potravinovú banku," poznamenala.

"Výsledkom spolupráce je, že obchodné a potravinové reťazce zvýšia potravinovú pomoc o 170 ton jedla. Z tohto množstva je pre predstavu možné nasýtiť 425-tisíc ľudí. Jedna zo spoločností zároveň poskytne 29-tisíc kusov drogériového tovaru, nevyhnutne potrebného pre život. Chcem sa preto poďakovať jednak PBS, ako aj zástupcom reťazcov, za ich veľkorysosť, ktorú preukazujú priebežne v rámci sociálne zodpovedného správania, ako aj za ich rýchlu a kooperatívnu reakciu," povedala Čaputová.

Náročná pandemická situácia

Podľa slov Marka Urdzika z Potravinovej banky Slovenska je pandemická situácia veľmi náročná.

"Sú ľudia, ktorí majú niektoré potraviny, ale sú ľudia, ktorí nemajú žiadne potraviny alebo majú len minimálne množstvo potravín a nemajú ani peniaze," povedal Urdzik. Potravinová banka podľa neho poskytuje získané potraviny charitám a mimovládnym organizáciám, ktoré sa zaoberajú sociálnymi službami.

Okrem Urdzika sa stretnutia s hlavou štátu zúčastnili predstavitelia obchodných reťazcov - Dariusz Bator (Billa), Martin Podhradský (DM), Paul Pauls (Kaufland), Matúš Gála (Lidl), Károly Pál Szalai (Metro), Stanislav Čajka (Terno) a Martin Kuruc (Tesco).

01 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam 02 - Modified: 2024-04-02 08:26:29 - Feat.: - Title: Na Zuzanu Fialovú sa spustila po Tarabovom príspevku lavína hejtu. Herečku si zastala aj prezidentka 03 - Modified: 2024-03-20 21:44:57 - Feat.: - Title: "Žiaden prezident nezlacní potraviny." Čaputová vyzýva Slovákov k voľbám 04 - Modified: 2024-03-20 12:08:10 - Feat.: - Title: Prezidentka vystúpi pred prvým kolom s mimoriadnym príhovorom v RTVS 05 - Modified: 2024-03-14 12:39:16 - Feat.: - Title: Čaputová rokovala s gréckou prezidentkou. Ocenili dobré vzťahy krajín, hovorili o súčasných výzvach
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 07:50