TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Mal by počúvať odborníkov, nie Matoviča. Bývalí ministri vyzývajú Krajčího, aby odstúpil

17.02.2021, 06:43
Autor:
TASRTASR
Traja exministri zdravotníctva, ktorých do funkcií nominoval Smer, sa zhodli na postoji k ministrovi Krajčímu.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) by mal zo svojej funkcie odstúpiť. Povedali to bývalí ministri zdravotníctva Tomáš Drucker z mimoparlamentnej Dobrá voľba, Andrea Kalavská a nezaradený poslanec národnej rady z mimoparlamentnej strany Hlas-SD Richard Raši.

Minister zdravotníctva podľa Tomáša Druckera presluhuje. "Vnímam ho ako slušného človeka, ktorý sa však nemal stať ministrom zdravotníctva, pretože nemá manažérske predpoklady na výkon takejto funkcie. Zvlášť je to cítiť v čase súčasnej krízy, keď je potrebné rázne a systematicky krízovo riadiť zdravotníctvo s dosahom na celú spoločnosť," povedal.

Kritika personálnej politiky

Súčasný minister podľa neho reaguje príliš neskoro a spôsobuje tým veľké a zbytočné škody a straty na životoch. Poukázal na to, že slovenské nemocnice sú všetky "nezmyselne" červené, a tiež na to, že historicky najviac ľudí zomiera doma, pretože sa nevedia dostať k zdravotnej starostlivosti.

COVID semafor prišiel podľa Druckera mesiace po tom, ako mal byť zavedený. Poznamenal tiež, že Krajčí má od nástupu veľmi slabú komunikáciu so zástupcami sektora zdravotníctva, s odborníkmi a nedostatok odbornosti je podľa neho cítiť vo viacerých Krajčího rozhodnutiach.

"Osobitne vnímam veľmi nešťastne jeho personálnu politiku, presadzovanie rodinných príslušníkov a kamarátov na úkor odbornosti a profesionality," povedal Drucker s dôvetkom, že Krajčí výrazne oslabil dôveru občanov v autoritu štátu.

O tom, ako by on riešil pandémiu, sme sa v HNtelevízii rozprávali s exministrom Druckerom:

"Napriek nášmu dobrému osobnému vzťahu z minulosti som presvedčený, že Marek Krajčí by mal čo najskôr ponúknuť svoju funkciu zdatnejšiemu manažérovi," dodal Drucker.

Mal by počúvať odborníkov, nie Matoviča

Podľa názoru Richarda Rašiho sa Krajčí ministrom zdravotníctva ani nemal stať. Vyčíta mu, že jedným z prvých krokov terajšieho šéfa rezortu zdravotníctva bolo vymenovanie generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne - Richarda Strapka, ktorý predtým pracoval pre Pentu. Podľa Rašiho spravil Krajčí desiatky prešľapov a rovnako si myslí, že už vo svojej funkcii presluhuje.

Krajčí podľa Rašiho boj s pandémiou nového koronavírusu už dávno vzdal. "Minister zdravotníctva totiž musí počúvať rady odborníkov a nie sa slepo a nekriticky podriaďovať vrtochom premiéra Igora Matoviča (OĽANO)," povedal.

Exministerka zdravotníctva Andrea Kalavská poukázala na výsledky boja proti pandémii, podľa ktorých je Slovensko na tom "katastrofálne". "Denne u nás zomiera najviac pacientov na počet obyvateľov a čísla naďalej rastú. To je podľa mňa viac ako dostatočný dôvod na vyvodenie zodpovednosti, a teda demisiu pána ministra," dodala.

Krajčího reakcia

Rezort zdravotníctva reaguje, že minister sa sústredí na zvládanie pandémie. "Šéf rezortu zdravotníctva tvrdo denne pracuje na tom, aby sa pandémiu na Slovensku podarilo zvládnuť," odkázalo ministerstvo prostredníctvom hovorkyne Zuzany Eliášovej. 

"Výzvu na odstúpenie vnímame v čase pandémie ako snahu na zviditeľnenie v aktuálnej téme a prosíme, aby sa energia venovala konštruktívnym krokom, ktoré pomôžu chrániť zdravie a životy ľudí. Zvládnutiu pandémie určite nepomôžu neuvážené personálne výmeny," dodalo v stanovisku ministerstvo. 

Kritikov však vyzýva na spoluprácu. "Na ministerstve zdravotníctva sa sústredíme na ďalšie kroky v súvislosti s ochranou zdravia a životov, a spôsob ako vyviesť Slovensko z ťažkého obdobia v boji s pandémiou a sme otvorení konštruktívnym pripomienkam a spolupráci," uzaveli.

01 - Modified: 2021-02-01 11:38:18 - Feat.: 0 - Title: Krajčí bije na poplach: Lockdown nezaberá, pacienti v nemocniciach pribúdajú 02 - Modified: 2021-02-01 21:12:16 - Feat.: 0 - Title: Ďalšie sprísňovanie. Krajčí chce mať SMS priepustky 03 - Modified: 2021-02-09 20:19:05 - Feat.: 0 - Title: Bývalý šéf ústavu srdcových chorôb, ktorého odvolal Krajčí, píše otvorený list. Posiela verejnú výzvu 04 - Modified: 2021-02-15 11:48:46 - Feat.: 0 - Title: Bittó Cigániková skritizovala Krajčího: Z hľadiska pandémie je najneúspešnejším ministrom na svete 05 - Modified: 2021-02-15 13:39:27 - Feat.: 0 - Title: Bihariová vyzvala Krajčího, aby odstúpil. Od Matoviča žiada za ministra schopnú náhradu 06 - Modified: 2021-02-16 13:27:08 - Feat.: 0 - Title: Krajčí plánuje zvýšiť platy zdravotníkom až na budúci rok​
01 - Modified: 2024-04-16 13:53:35 - Feat.: - Title: Zrušenie zubných benefitov môže podľa Krajčího znížiť záujem ľudí o prevenciu 02 - Modified: 2024-01-25 10:20:17 - Feat.: - Title: Prezidentské voľby: Matovičovo hnutie rozhodne o postupe do konca týždňa, v hre je kandidatúra Krajčího 03 - Modified: 2024-01-18 14:39:23 - Feat.: - Title: Vlády počas pandémie covidu robili najlepšie, ako vedeli, hovorí exminister zdravotníctva Krajčí 04 - Modified: 2024-01-03 13:02:22 - Feat.: - Title: Krajčí: Do zdravotníctva išlo vlani rekordne veľa peňazí, nárast kvality nevidno 05 - Modified: 2023-11-27 12:46:49 - Feat.: - Title: Dolinková verí, že má dostatočnú podporu pre priority v zdravotníctve. Krajčí označil PVV za vágne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 13:40