StoryEditor

Gašpar ostáva vo väzbe za nezmenených podmienok, sudca nevyhovel jeho žiadosti

16.02.2021, 11:49
Autor:
TASRTASR
Exšéf polície Tibor Gašpar žiadal o vypustenie kolúzneho dôvodu väzby.

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar zostáva vo väzbe za nezmenených podmienok.

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, v utorok nevyhovel jeho žiadosti o vypustenie kolúzneho dôvodu väzby, v ktorej je od vlaňajšieho novembra.

Rozhodnutie nie je právoplatné.

Ako informoval jeho obhajca Marek Para, obvinený podal proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd.

"Súd zamietol našu žiadosť o zúženie dôvodov väzby. V postupe orgánov činných v trestnom konaní sme vzhliadli určité zneužívanie. Pri kolúznej väzbe, ktorej dôvodom je akútna obava z ovplyvňovania vyšetrovania, treba rýchlo konať, čo však nie je vidieť zo strany OČTK. Tri až štyri mesiace je dostatočný čas na to, aby zabránili konkrétnej obave," reagoval Para s tým, že jeho klient mal tým pádom znemožnený kontakt čo i len s jednou blízkou osobou, rodinou, návštevami, vrátane telefonického kontaktu.

Obmedzovať takto ľudí nie je bežné, preto s klientom žiadal o zmenu dôvodov väzby. Nevylúčil ani ústavnú sťažnosť.

Väzbu znáša relatívne dobre

Podľa Paru jeho klient, ktorý je vo väzbe v Prešove, ju znáša relatívne dobre, adekvátne jeho racionálnej povahe.

Izolácia je však extrémna a mala by trvať len nevyhnutný čas. Gašpar si nesťažuje na prístup Zboru väzenskej a justičnej stráže, ale na prístup prokurátora, ktorý údajne "jednoznačne zneužíva kolúznu väzbu na nátlak".

Prokurátor sa po rozhodnutí ŠTS odmietol pre médiá vyjadriť.

Obvinený v akcii Očistec

Tibora Gašpara zadržali v rámci policajnej akcie Očistec, kedy Národná kriminálna agentúra zadržala aj ďalších sedem osôb.

Čelí obvineniu pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a tiež korupčnej trestnej činnosti.

Vo väzbe zostáva z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti.

01 - Modified: 2024-04-21 11:47:04 - Feat.: - Title: Vo štvrtok sa má začať ďalší súdny proces s Kočnerom. Ide o kauzy Donovaly a Báč 02 - Modified: 2024-04-19 10:20:55 - Feat.: - Title: Krajskí prokurátori informovali Žilinku o plynulom prevzatí prípadov v pôsobnosti ŠTS 03 - Modified: 2024-04-17 11:35:36 - Feat.: - Title: Súd v Pezinku povolil obnovu konania v prípade policajného exfunkcionára Paksiho 04 - Modified: 2024-04-01 09:33:24 - Feat.: - Title: Súd v Pezinku by sa mal v júni zaoberať návrhom Kučerku na obnovu konania v časti trestu 05 - Modified: 2024-03-22 10:24:49 - Feat.: - Title: Korupčnú kauzu Slotu museli odročiť, exšéf SNS je hospitalizovaný v nemocnici
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:11