StoryEditor

Lipšic sa ujal funkcie špeciálneho prokurátora: Je to jama levova, a tak to aj vnímam

15.02.2021, 10:11
Autor:
TASRTASRredred
Daniela Lipšic hovorí, že úloha špeciálnej prokuratúry môže ešte vzrásť.

Novozvolený špeciálny prokurátor Daniel Lipšic zložil v pondelok svoj sľub do rúk predsedu Národnej rady Borisa Kollára.

Začalo mu plynúť sedemročné funkčné volebné obdobie na poste šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry.

V zmysle aktuálne platného zákona nemôže byť tá istá osoba opakovane zvolená za špeciálneho prokurátora.

Nový špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa chce pokúsiť o prinavrátenie dôvery ľudí v to, že zákon platí pre každého. Vyhlásil to po zložení svojho sľubu.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka deklaroval, že ho v tomto smere bude podporovať, ale aj kontrolovať. Priblíženie sa k ideálu spravodlivosti označil Žilinka za ich spoločný cieľ.

Lipšic uviedol, že špeciálna prokuratúra je kľúčovou inštitúciou pre stíhanie a odhaľovanie toho najzávažnejšieho zločinu.

Jej úloha môže podľa neho v dnešnej dobe ešte vzrásť, aj v súvislosti s aktuálnymi prípadmi. "Ale je to jama levova, a tak to aj vnímam," vyhlásil. 

Poslanci parlamentu zvolili Lipšica do funkcie 5. februára 79 hlasmi zo 117 prítomných. Národná rada volila špeciálneho prokurátora po tom, ako sa obvinený Dušan Kováčik vzdal tejto funkcie.

Stať sa špeciálnym prokurátorom umožnila Lipšicovi zmena zákona, vďaka ktorej mohol na túto funkciu kandidovať aj neprokurátor.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:42