TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Kollárov poslanec sa vzoprel koalícii, už nepodporí predĺženie núdzového stavu

15.02.2021, 09:09
Autor:
TASRTASR
Poslanec Patrick Linhart kritizuje komunikáciu vlády aj spory v koalícii.

Koaličný poslanec Národnej rady SR Patrick Linhart (Sme rodina) vyhlásil, že nepodporí predlžovanie núdzového stavu v parlamente.

Hovorí o nezmyslenom predlžovaní núdzového stavu, kritizuje "zle zvládnutú" komunikáciu vlády i spory v koalícii. Dodal, že viac nebude podporovať chaoticky a narýchlo prijímané opatrenia, pokiaľ "nebude vypočutý hlas poslancov".

„Nebudem hlasovať za nezmyselné predĺženie núdzového stavu a som za otvorenie maloobchodov a za okamžité 100-percentné finančné odškodnenie živnostníkov. Vláda si nebude robiť z poslancov tlačidlá," uviedol Linhart (na snímke vľavo) s tým, že poslanci majú usmerňovať a kontrolovať vládu.

Namieta nedostatočnú a zle zvládnutú komunikáciu s občanmi, hádky v koalícii či "opozičnú politiku" niektorých kolegov.

Podotkol, že kým v supermarkete sa môžu predávať napríklad kvety, lokálne kvetinárstva musia mať pre lockdown zatvorené. Povinné celoplošné testovanie označil za šikanovanie obyvateľov a vyčerpaných zdravotníkov, pričom podľa neho nikto nemá prehľad o dodržiavaní karantény pri pozitívne testovaných.

​Tvrdí, že čakáme na vakcíny, no nevyužívame iné formy ochrany zdravia. "A čo tak mediálne ľuďom povedať o spôsobe si budovania imunity, čo tak zaviesť všetky iné lieky a možnosti, ktoré zjavne pomáhajú? Kde sú funkčné aplikácie na pozorovanie pohybu ľudí prichádzajúcich zo zahraničia či na prehľad o pozitívne testovaných?" pýta sa.

Schôdza parlamentu, na ktorej majú poslanci odobriť predĺženie núdzového stavu, by mala byť v týždni od 22. februára, predbežne sa hovorí o 24. februári. Uviedla to predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská.

Núdzový stav sa predĺžil od pondelka (8. 2.) o ďalších 40 dní, rozhodol o tom vládny kabinet. Predĺženie musí odsúhlasiť parlament do 20 dní odo dňa jeho účinnosti.

​Vláda využila možnosť, ktorú jej dáva novelizovaný zákon o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Legislatíva umožňuje vláde opakovane predlžovať núdzový stav, najviac o 40 dní.

Schváliť to však musí aj parlament, najneskôr do 20 dní. Má to byť "ústavná poistka" v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike.

01 - Modified: 2024-03-04 07:26:01 - Feat.: - Title: Haitská vláda vyhlásila výnimočný stav. Gangy oslobodili tisíce väzňov 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 04 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 05 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:42