StoryEditor

Kovařík pre HN o zatýkaní: Lavína sa už odtrhla a berie všetko

10.02.2021, 23:00
Aby na každom rohu stál muž zákona a rozdával pokuty za rúško, je asi irelevantné, hovorí policajný prezident Peter Kovařík.

Po vašom vypočúvaní na výbore boli koaliční poslanci rozpačití až kritickí. Ako sa na to pozeráte, cítite dôveru koalície?
Neviem či policajný prezident má cítiť podporu koalície, má zostať apolitický, nestranný. Sú to volení zástupcovia, ktorí reprezentujú svojich voličov, majú právo na svoj názor. Myslím si, že nemám právo to hodnotiť, je to ich právo kritizovať.

Ale asi súhlasíte s tým, že by ste mali cítiť dôveru.
Cítim dôveru, pretože mi ju dal minister, on je zodpovedný za rezort. Myslím, že máme korektný vzťah. On prenáša úlohy, ktoré je potrebné prinášať z hľadiska vlády na prezidenta, ja ich prenášam do Policajného zboru. A samozrejme, my musíme všetky úlohy plniť v súlade so zákonom.


Bez hlasov opozičných poslancov by ste však neprešli. Ako to vnímate?
Nepozeral som, kto za mňa hlasoval a ako. Ak má zostať policajný prezident apolitický, tak je jedno, kto zaňho hlasuje. Samozrejme, keby nebola podpora, dotiahol by som to do odovzdania funkcie niekomu, kto by bol prišiel.

Keď Smer a vtedajší premiér Robert Fico zriaďoval na Úrade vlády odbor boja s korupciou, vybrali si vás. V tom čase Robert Kaliňák tvrdil, že korupcia na najvyšších miestach nie je. Vtedajšia opozícia váš odbor kritizovala, teraz si vás tie strany vybrali.
Neviem, či si ma vybrali. Vnímam to tak, že minister vnútra sa potreboval rozhodnúť pre niekoho, kto mu Policajný zbor bude ťahať a robiť systémové zmeny. Keď som nastupoval na Úrad vlády, my sme sa prevenciou korupcie zaoberali na Úrade boja proti korupcii ešte v roku 2010. Pripravovali sme ako keby národnú stratégiu, ako robiť preventívne opatrenia. A treba veľmi odlišovať preventívne a represívne opatrenia. Policajný zbor má robiť represiu. A on robí špičku ľadovca. A keď sa o toto chce štát starať, a robí to každý seriózny štát v Európe, tak sa stará spôsobom, aký sme zvolili na Úrade vlády.

Čiže hovoríte o legislatívnych zmenách?
Legislatívne, ale aj strategické zmeny a koordinácie všetkých opatrení. Tam je jeden obrovský problém, ktorý sme sa v rokoch 2010 a 2011 snažili riešiť, a to, že ak chce niekto bojovať s korupciou štýlom pre...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:37