StoryEditor

Smrť? Všetko bolo možné

22.09.2008, 00:00

Iba o vlások unikol smrti. V 40-stupňových horúčavách s míňajúcimi sa zásobami vody pod "kontrolou" pirátskych kalašnikov prežil na somálskom pobreží najdlhšie tri týždne svojho života. Kapitán lode, ktorú uniesli piráti, Ján Konečný.

Po takmer troch týždňoch váš zamestnávateľ -- nemecká spoločnosť Belugu Shipping -- zaplatil výkupné a vy ste sa dostali z pirátskeho zajatia. V akom stave?
Cítil som sa úboho, hoci som nemal žiadne fyzické zranenia. A potreboval som sa konečne vyspať.

Na podozrivé lode vo vašej blízkosti vás upozornila čínska loď, no pokus o útek sa vám nepodaril. Ako sa správali piráti bezprostredne po príchode na palubu?
Loď sa načas stala naším väzením -- zhromaždili nás všetkých na mostíku v riadiacom centre. Utiecť sa nám napriek vynaloženému úsiliu nedalo, keďže ich člny boli veľmi rýchle.

Stáva sa, že piráti kapitána lode po jej zajatí zastrelia. Hrozilo to aj vo vašom prípade?
Po niekoľkých výstražných výstreloch sa piráti snažili dosiahnuť sledovaný cieľ, a to peniaze (piráti pôvodne žiadali od brémskej lodiarskej spoločnosti osem miliónov dolárov -- pozn. red.). Všetko bolo teda možné.

Piráti údajne nič nejedli a žuvali listy koky. Verili ste, že sa zo zajatia dostanete živí a uvidíte svojich blízkych?
Väčšinu času stráveného v zajatí sme verili, že svojich blízkych uvidíme. Stalo sa však, že sme občas prepadali aj zúfalstvu.

Čo urobíte ako prvé po príchode na Slovensko?
Ak to bude možné, budem sa snažiť žiť normálne -- rovnako ako predtým. A v každom prípade ušetriť konečne rodinu pred bulvárom.

Myslíte, že budete schopný vyplávať opäť ako lodivod na more?
-- Pompeius povedal: Navigare necesse est, vivere non est necesse, čo v preklade znamená Nie je dôležité žiť, ale plaviť sa. A to mám na svojich vizitkách vytlačené už roky. Pravdou však je, že už roky sa usilujem nájsť si profesionálne uplatnenie na súši.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:37