TASR/Radovan Stoklasa
StoryEditor

Rúško alebo respirátor? Hygienici radia, ako sa najlepšie chrániť pred vírusom

08.02.2021, 19:03
Autor:
TASRTASR
Použitie respirátorov FFP2 odporúčajú hygienici v situáciách s vyšším rizikom infekcie.

Úrad verejného zdravotníctva odporúča všetky typy ochrany tváre, zdôrazňuje však potrebu ich správneho používania.

Odborníci upozorňujú, že ak sú masky nasadené nesprávne a vzduch uniká po ich okrajoch, sú znečistené alebo vyrobené z nekvalitného materiálu, ani dvojitá ochrana nemusí byť efektívna. Informovala o tom hovorkyňa úradu Daša Račková.

​Použitie respirátorov FFP2 odporúčajú hygienici v situáciách s vyšším rizikom infekcie, teda v spoločnosti väčšieho počtu ľudí dlhší čas v uzavretom priestore.

"FFP2 masky bez výdychového ventilu poskytujú filtráciu vdychovaného aj vydychovaného vzduchu. Používajú sa najmä profesionálnymi skupinami, ktoré prichádzajú do priameho, úzkeho a opakovaného kontaktu s chorými infekčnými osobami. Tieto masky majú však filtračnú životnosť a mali by sa po niekoľkých hodinách vymeniť," uviedli odborní pracovníci z odboru epidemiológie.

Výhodou je podľa nich tiež dobrá priliehavosť a dizajn, ktorý používateľa prirodzene navádza nasadiť si masku správne a zbytočne sa jej nedotýkať, čím sa znižuje riziko kontaminácie rúk aj samotného respirátora. Odborníci ale zdôrazňujú, že ak má respirátor výdychový ventil, musí byť navyše prekrytý chirurgickým rúškom.

Naďalej efektívnou ochranou je podľa nich aj látkové či jednorazové rúško, dôležité je však používať ho správne. "Treba mať zakryté ústa aj nosové dierky, nie mať rúško pod bradou alebo pod nosom. Potrebné je ho vymieňať, keď je navlhnuté alebo znečistené a manipulovať ním prostredníctvom gumičiek," vysvetlili odborníci.

Nosenie viacerých rúšok naraz môže mať podľa odborníkov za výsledok účinnejšiu filtráciu častíc a teda väčšiu ochranu pred šírením nového koronavírusu. Napriek tomu upozorňujú, že zdvojené nosenie tzv. chirurgických rúšok môže ich účinnosť znižovať.

"Zdvojenie masiek môže zvýšiť odpor pri dýchaní a nechtiac viesť k tomu, že cez medzery bude unikať ešte viac nefiltrovaného vzduchu," vysvetlili.

Úrad tiež pripomína, že koronavírus môže do tela prenikať aj sliznicou oka, čiže sa nemožno spoliehať na ochranu iba pomocou zdvojeného rúška. Zároveň zdôrazňuje, že bez ohľadu na to, ktorý typ ochrany tváre ľudia používajú, je dôležité, aby naďalej dodržiavali aj ostatné zásady a rešpektovali platné protiepidemické opatrenia.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:00