StoryEditor

Kollár o konflikte so sestričkou: Konečne sa môžem vyjadriť. Vrieskala ako pavián, tak som zvýšil hlas

03.02.2021, 18:51
V rozhovore s Borisom Kollárom sa dozviete, ako to bolo s konfliktom v nemocnici, ako je na tom koalícia a čo si myslí o klesajúcich preferenciách jeho strany.

Už vám dali dole konštrukciu, ktorú ste mali okolo hlavy. Dnes už máte len nákrčník. Ako sa zdravotne cítite?

Som rád, že som vôbec tu a myslím si, že som sa toho 24.októbra druhýkrát narodil. Budem sláviť už aj tento dátum ako narodeniny. Nebolo to ľahké, boli to vážne zranenia a unikol som hrobárovi z lopaty. Za normálnych okolností končia takéto zranenia smrťou. To, že mám nejaké bolesti, to už musím vydržať.

Aktuálne vláda schválila novelizovaný covid automat, ktorý začne platiť. Ako sa na to pozeráte?

My sme jasne hovorili, že ľudia sú už z toho unavení. To aj tlmočím na koaličnej rade a na vláde, celá energia sa musí presmerovať na nie neustále testovanie cez antigénové testy, ktoré nie sú úplne presné, ale na očkovanie. Aby takou energiou, akou testovala doteraz, sa presmerovala na očkovanie. Teda, aby sme čím najviac ľudí zaočkovali. Týmto porazíme tú chorobu a zbavíme sa toho.

Rovnako sme povedali, že už stačilo testovania a musíme to nechať na covid automat. Je to nutnosť, zavádzame ho. Áno, v niektorých okresoch sa bude musieť testovať, ale akonáhle sa zníži číslo nakazených, tak sa to presunie do ďalšej zóny. A toto je dôležité povedať, že to už nebude testovanie Igora Matoviča, ale odborníkov, pandemickej komisie. To oni takýto automat navrhli, súhlasia s tým aj opoziční politici, môžem napríklad spomenúť Petra Pellegriniho. Po tomto volala aj drvivá väčšina novinárskej obce. Takže teraz to bude ako všetci chcú, tak je to správne.

Od pondelka bude nariadená práca z domu. Dotkne sa to aj Národnej rady?

Národná rada zasadať musí, takže sa nemôžeme baviť o tom, že pôjdeme na homeoffice. Ústava to nedovoľuje, my môžeme prijímať zákony jedine tu v pléne.

Pýtam sa to aj kvôli tomu, že už nastala aj situácia, keď hlasovali pozitívni poslanci a vy ste robili opatrenia, aby sa nikto nenakazil. Toto sa už nezopakuje? Kritizoval to aj generálny prokurátor.

Najviac, čo som pre to mohol urobiť bolo, že sme tých poslancov oddelili, ale dodržali sme literu zákona, lebo boli v pléne. Ako predseda parlamentu sa musím riadiť platnými zákonmi, nariadeniami a vyhláškami.

Tá vyhláška, aj keď bola napadnutá pánom generálnym prokurátorom, je stále v platnosti a rozhodnúť o tom, či áno alebo nie, musí Ústavný súd. A keď Ústavný súd potvrdí, že má pravdu hlavný hygienik, tak bežíme ďalej podľa tejto vyhlášky. Ak bude rozhodnutie iné, tak ja sa budem riadiť Ústavným súdom.

Pandémia spôsobila aj hádky v koalícií, najmä medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom. Vy ste to najprv dlho nekomentovali. Teraz to vyzerá, že odkazovanie cez tlačové konferen...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-20 20:47:24 - Feat.: - Title: Rely Šumava poznamenala tragická nehoda, zomrela pri nej navigátorka 02 - Modified: 2024-04-10 08:08:37 - Feat.: - Title: Nehoda za tunelom Sitina smerom do Petržalky. Polícia odkláňa dopravu 03 - Modified: 2024-04-08 06:39:16 - Feat.: - Title: V Starej Ľubovni sa rozlúčia s dievčatami, ktoré zahynuli v Spišskom Podhradí 04 - Modified: 2024-04-07 19:05:34 - Feat.: - Title: Tragédia na železničnej trati. Vlak zrazil chodca za Ložínom smerom na Bánovce nad Ondavou 05 - Modified: 2024-04-06 18:05:20 - Feat.: - Title: Biskup Judák vyjadril sústrasť rodinám obetí tragickej dopravnej nehody autobusu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 09:02