TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Poslanci odmietli návrh ĽSNS vypustiť trestné činy extrémizmu z Trestného zákona

03.02.2021, 16:40
Autor:
TASRTASR
Plénum odmietlo aj ďalšie návrhy z dielne ĽSNS a odídencov zo strany.

Poslanci Národnej rady v stredajšom hlasovaní odmietli novelu ĽSNS, ktorá mala za cieľ vypustiť z Trestného zákona všetky paragrafy obsahujúce trestné činy extrémistického charakteru.

Tvrdí, že tieto trestné činy sa týkajú výhradne postihovania názorov, "ktoré môžu byť za určitých okolností vnímané ďalšími osobami citlivo, ba až urážlivo". Ich vypustenie odôvodňovala strana ochranou slobody prejavu. V tejto súvislosti chcela meniť aj zákon o priestupkoch, to plénum rovnako odmietlo.

Podľa slov predkladateľov návrh reagoval na stupňujúce sa vládne tendencie v obmedzovaní slobody prejavu vychádzajúce z programového vyhlásenia vlády, ako aj z činov a prejavov vládnych predstaviteľov.

Z Trestného zákona chceli vypustiť trestný čin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, ako aj prejavu sympatie k takémuto hnutiu.

Takisto trestné činy výroby, rozširovania i prechovávania extrémistického materiálu, popierania a schvaľovania holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti, hanobenia národa, rasy a presvedčenia, ako aj podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti.

Plénum odmietlo aj ďalšie návrhy z dielne ĽSNS a odídencov zo strany. Novelou zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov chceli, aby sa plat poslancov NR SR vypočítaval ako trojnásobok minimálnej mzdy a nie priemernej mzdy.

NR SR odmietla aj ich návrh na zrušenie limitov spoluúčasti pre predmetné skupiny poistencov, z čoho podľa ich slov vyplýva, že títo poistenci nebudú doplácať za lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny žiadnu sumu.

Neuspeli ani s návrhom, ktorým chceli rozšíriť oslobodenie od dane z motorových vozidiel na vozidlá s alternatívnym pohonom.

Cieľom novely zákona bolo zatraktívniť nákup, registráciu a prestavbu vozidiel, ktoré využívajú alternatívne druhy paliva, v snahe zníženia zaťaženia životného prostredia.

01 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 10:53:56 - Feat.: - Title: Hádka o Slovensko v Bruseli: Ficova vláda spravila opak, ako žiadala komisia. Poľský poslanec poslal odkaz 04 - Modified: 2024-04-12 14:43:16 - Feat.: - Title: Vnútorná bezpečnosť Slovenska aj medvede. Pellegriniho bude čakať krátko po nástupe do paláca päť vecí 05 - Modified: 2024-03-18 16:30:00 - Feat.: - Title: Vie ešte chytať myši pre Slovákov? Eurofondy ukážu pravdu o Ficovi
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:02