TASR
StoryEditor

Brhel reagoval na obvinenia: Hneď ako budem vyzvaný, vrátim sa na Slovensko

29.01.2021, 10:50
Autor:
mahomahoTASRTASR
Jozef Brhel tvrdí, že svoju nevinu je rozhodnutý preukázať pred orgánmi činnými v trestnom konaní.

Polícia dnes od rána zasahovala v hoteli DoubleTree by Hilton v Bratislave, ktorého majiteľom je Juraj Široký.

Informáciu priniesol portál tvnoviny.sk, podľa ktorého zásah súvisí s akciou Mýtnik, v rámci ktorej dnes zadržali exšéfa finančnej správy Františka Imreczeho.

​Hlava organizovanej skupiny

Portál Pluska.sk tvrdí, že v hoteli má kancelárie podnikateľ Jozef Brhel, ktorého tiež obvinili.

Polícia vykonávala prehliadku na desiatom poschodí hotela. Brhela sa dnes polícii nepodarilo zadržať, lebo je v zahraničí. Podľa informácií Denníka N však mali zadržať jeho brata Petra Brhela.

Ako uvádza denník Sme dnešný zásah polície má súvisieť so zmluvami firmy Allexis, ktoré uzatvorila s finančnou správou. 

Firma Allexis patrí podnikateľovi v IT sektore Michalovi Suchobovi, ktorý bol tiež dnes obvinený. Podľa Sme polícia obvinila Brhela ako hlavu organizovanej skupiny, ktorej členmi mali byť aj Suchoba s Imreczem.

Rozhovor so Suchobom si v minulosti nahral Marian Kočner. Suchoba v nahrávke vystupuje ako prostredník medzi Finančnou správou a Kočnerom a pýta od neho úplatok za to, aby mu správa nekontrolovala dane.​

Suchoba sa má momentálne podobne ako Brhel nachádzať v zahraničí.

So Širokým sú rodina

Meno podnikateľa v energetike Jozefa Brhela sa dlhodobo spája so stranou Smer či s Jurajom Širokým, s ktorým je rodina.

V spise Gorila sa Brhel spomína ako jeden z akcionárov Smeru, predstavitelia strany to však odmietajú. 

Obvinenia odmieta

"Všetky obvinenia, ktoré sú postavené len na výpovediach osôb obvinených z iných trestných činov odmieta a svoju nevinu je rozhodnutý preukázať pred orgánmi činnými v trestnom konaní. Navyše v IT sektore, ktorého sa podľa medializovaných informácií obvinenia majú týkať, už nepôsobí viac ako desať rokov. Momentálne sa nachádza v zahraničí, ale hneď ako bude vyzvaný sa vráti na Slovensko," uviedol v stanovisku hovorca podnikateľskej skupiny ZMJ SICAV Juraj Puchý

Brhel sa podľa neho dnešným dňom vzdal akýchkoľvek výkonných pozícií v spoločnostiach patriacich do podnikateľskej skupiny.

"Svoju nevinu je ochotný preukázať aj Peter Brhel. Ten v skupine ZMJ SICAV nemal žiadny akcionársky podiel, ani tam nezastával výkonné pozície," hovorí Puchý.

Ako ďalej informoval riadenie podnikateľskej skupiny združenej vo fonde ZMJ SICAV preberá Anton Bielik. Ten sa doteraz venoval riadeniu energetických projektov v zahraničí.

Akcia Mýtnik

NAKA dnes ráno zadržala v rámci akcie Mýtnik bývalého šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho a ďalších osem osôb. Informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Dôvodom je podľa jeho slov trestná činnosť súvisiaca s machináciami pri verejnom obstarávaní a korupčnou trestnou činnosťou.

"Ďalšie informácie poskytneme, keď to procesná situácia dovolí," povedal Slivka.

Podľa informácií HN bolo pri akcii Mýtnik obvinených deväť osôb z porušovania správy majetku a korupčnej činnosti. 

01 - Modified: 2024-02-05 14:06:06 - Feat.: - Title: V kauze Mýtnik vypovedal minister školstva Drucker. Tvrdí, že o prípade nič nevie 02 - Modified: 2023-12-15 12:41:00 - Feat.: - Title: Jeden z najbohatších Slovákov, softvérový multimilionár i chlebodarca Slovana. Kto bol Rudolf Hrubý? 03 - Modified: 2023-10-10 12:05:16 - Feat.: - Title: Posudok je účelový, tvrdí Brhelov obhajca. Štát podľa neho zaplatil vhodnú sumu a služby medzičasom zlacneli 04 - Modified: 2023-10-11 07:59:22 - Feat.: - Title: Z menu sa dozvieš, aké tvoje jedlo spravilo uhlíkovú stopu. Nezaviedla to eko prevádzka, ale sieť známych hotelov 05 - Modified: 2023-10-10 12:59:15 - Feat.: - Title: Advokát Jozefa Brhela ku kauze Mýtnik: Nie je možné, aby znalci dospeli k takým odlišným záverom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:35