StoryEditor

Musia odísť. Inak ako referendom ich nevieme dostať preč, tvrdí Fico o koalícii

28.01.2021, 15:22
Autor:
redred
Brífing poslaneckého klubu Smeru.

Šéf Smeru Robert Fico vyhlásil, že budúci týždeň zverejnia postup, ako budú zbierať podpisy na referendum. "Musia odísť, my ich neviem nijak inak dostať preč len cez referendum. My chceme normálne voľby," povedal Fico. Šéf Smeru dnes reagoval aj na zistenia generálneho prokurátora Maroša Žilinku o tom, že Mikasov úrad porušil zákon.

"Nemôže nejaký hygienik povedať, že tento človek nemá trestnoprávnu zodpovednosť, lebo ja si to myslím," podotkol Fico v súvislosti s výnimkou hlavného hygienika, ktorú koncom minulého roka udelil viacerým verejným funkcionárom.

Šéf Smeru-SD tiež hovorí, že poslanci s ochorením COVID-19 nemali čo robiť v parlamente a dopustili sa úmyselného trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej choroby. Podotkol, že tak konali počas mimoriadnej situácie a hrozia im "drakonické tresty". Trvá na tom, že vláda núdzový stav potrebuje, aby mohla obmedzovať ľudské práva, lebo sa bojí protestov.

Fico pripomenul situáciu v NR SR z decembra a novelizáciu ústavného zákona o bezpečnosti štátu pre úpravy núdzového stavu. Opísal ju ako "cirkus s fóliovníkom v rokovacej sále".

Tvrdí, že má informácie, že zamestnanci Kancelárie NR SR sa dokonca nakazili, keď dávali po rokovaní dole fóliu. Tá mala oddeliť pozitívnych poslancov od negatívnych. Na otázku, či vie, koľko zamestnancov sa malo takto nakaziť, reagoval, že nepozná počet a že tí ľudia by sa báli rozprávať, aby neprišli o prácu.

Podľa vlastných slov je zvedavý, ako bude ďalej prokuratúra postupovať. Pýta sa, ako chce vláda od ľudí, ktorí prišli o prácu alebo museli zavrieť svoje prevádzky, aby poslúchali nariadenia, ak sama nebude rešpektovať zákon a bude ignorovať elementárne veci. Zároveň spochybnil zatvorenie prevádzok v okresoch, kde sa po plošnom skríningu ukázala nízka miera pozitivity na ochorenie COVID-19.

Generálny prokurátor vo štvrtok informoval o tom, že ÚVZ porušil dvomi vyhláškami zákon. Vyhláška hlavného hygienika SR z 27. decembra 2020 umožnila koncom roka poslancom Národnej rady SR rokovať aj napriek tomu, že boli viacerí pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19 alebo boli po kontakte s pozitívnou osobou v preventívnej karanténe.

Porušenie vidí generálny prokurátor aj vo vyhláške z 10. januára 2021, ktorá sa týka nariadenia karanténnych povinností osôb pri vstupe na územie SR. Úrad podľa Žilinku nemal oprávnenie upraviť výnimky z izolácie a karantény a výnimky pre osoby v osobitnom režime.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:34