StoryEditor

Šéf súdu Hrubala pre HN: Ficovi aj Mazákovi odporúčam zdržanlivosť

27.01.2021, 23:00
„Pána predsedu Súdnej rady, ako aj pánov a panie političky vyzývam, aby boli zdržanliví, pokiaľ hodnotia, akým spôsobom rozhodujeme,“ hovorí pre HN predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala.

Špecializovaný trestný súd sa aktuálne dostal do väčšej pozornosti politikov, ako býva zvykom. Dôvodom sú rozhodnutia o väzobných veciach. Cítia sa sudcovia pod tlakom?
Súd názory politikov nesmú zaujímať. Každý súd vrátane nášho zaujíma jedine obsah spisového materiálu. Komentáre politikov v rôznych médiách a tlačových správach sú zrejme využitím ich slobody prejavu, ale v žiadnom prípade nesmú mať, a trúfnem si povedať, že ani nemajú, absolútne žiadny vplyv na postupy v našich veciach.

Rozhodnutia hodnotí aj predseda Súdnej rady Ján Mazák, ktorý ich buď spochybňuje, alebo chváli.
Ak politici, a pán Mazák už nie je aktívnym sudcom, hodnotia naše rozhodnutia, majú na to plné právo, ale ohradzujeme sa proti takým typom hodnotenia, ktoré dehonestujú našu prácu. Pokiaľ ide o tento typ komentárov, či už kladných alebo záporných, v prvom rade zdôrazňujem, že nijakým spôsobom neovplyvňujú našu prácu, nerozhodujeme podľa toho, aké sú komentáre. V druhom, a tiež podstatnom rade, je úplne jedno, čo si politici o našej činnosti myslia.

Politici však vedia svojimi názormi do značnej miery ovplyvniť názor verejnosti, ktorá slovenskej justícii už aj tak málo dôveruje.
Áno, aj preto by som pánovi Ficovi aj pánovi Mazákovi odporučil zdržanlivosť v hodnotení súdnych rozhodnutí. Myslím si, že ak verejnosť má dôverovať v súdny systém, je veľmi dôležité, aby chápala, že sú to súdy a sudcovia, ktorí s konečnou platnosťou o týchto veciach rozhodnú a môžu si o tom politici myslieť, čo uznajú za vhodné. Na nás to nesmie mať žiadny vplyv.

Politici sú jedna vec, ale predseda Súdnej rady je niečo iné, vy ste si to s pánom Mazákom nejako vydiskutovali? Jeho vyjadrenia nevnášajú dobrú krv ani medzi samotných sudcov.
Už som povedal, že ak pán Mazák vidí veci tak alebo onak, mal by byť zdržanlivý. Spisy nepozná a do profesionálnej výbavy sudcov aj mojej patrí to, aby k takýmto vyjadreniam a k takýmto komentá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:50