TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

SaS: Konečne sa podarilo dostať obrannú a bezpečnostnú stratégiu do parlamentu

27.01.2021, 12:20
Autor:
TASRTASR
Martin Klus verí, že dokumenty v pléne získajú širokú podporu aj zo strany opozície.

Konečne sa podarilo dostať obrannú a bezpečnostnú stratégiu do Národnej rady (NR) SR. Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus (SaS) na stredajšej tlačovej konferencii. Spolu s podpredsedom parlamentu Milanom Laurenčíkom (SaS) skonštatovali, že stratégie otvorene pomenúvajú možné hrozby a jasne definujú, že Slovensko patrí do Európskej únie a do NATO.

​"Veľmi aktívne sme sa zapojili do diskusií o hodnotovom zameraní Slovenska, aké sú naše princípy, kde jednoznačne rátame slobodu, demokraciu a právny štát," zdôraznil v tejto súvislosti Klus. Medzi najzásadnejšie zmeny v porovnaní s predchádzajúcimi stratégiami označil napríklad zadefinovanie EÚ a NATO za "bezalternatívne". Stratégie podľa jeho slov definujú aj národné hrozby, za jednu z nich považuje tiež korupciu.

Klus verí, že dokumenty v pléne získajú širokú podporu aj zo strany opozície. "Nevnímame tam nejaký extra zásadný rozdiel oproti tomu, čo bolo v roku 2017. Akurát, že môžem povedať, že tieto dokumenty sú trošku modernejšie, precíznejšie a možno jasnejšie pomenúvajú niektoré výzvy, spojencov a hrozby," uviedol s tým, že chcú, aby boli stratégie zrozumiteľné aj občanom.

"Bezpečnostná aj obranná stratégia sú dokumenty, ktoré sú pre Slovensko veľmi dôležité a ktoré pomenúvajú bezpečnostné a obranné výzvy, ktorým čelíme alebo v budúcnosti môžeme čeliť," poznamenal Laurenčík. Podčiarkol, že jasne stanovujú, kam Slovensko patrí v rámci medzinárodného priestoru, a otvorene pomenúvajú hrozby aj zo strany Ruska a Číny.

Predchádzajúci vládny kabinet schválil Obrannú stratégiu SR a Bezpečnostnú stratégiu SR jednohlasne v októbri 2017. Do Národnej rady SR dokumenty neboli predložené, preto ich Slovensko definitívne neodobrilo. Posledné parlamentom schválené stratégie sú z roku 2005.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 05 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:58