Nemocnica v NitreTASR/H. Mišovič
StoryEditor

Situácia v nitrianskej nemocnici je vážna, zomiera každý štvrtý pozitívny pacient

25.01.2021, 12:35
Autor:
TASRTASR
Kritická situácia bola koncom minulého roka, keď okrem vysokého počtu pacientov musela nemocnica zápasiť aj s nedostatkom zdravotníkov, z ktorých boli mnohí práceneschopní alebo v karanténe.

Situácia v nitrianskej nemocnici zostáva pre pandémiu ochorenia Covid-19 naďalej vážna. Počet pacientov s novým koronavírusom sa tu pohybuje od 150 do 200. Podľa slov riaditeľa nemocnice Milana Dubaja sa však celkový stav v nemocnici podarilo postupne stabilizovať.

"Január vyzerá ešte horšie"

Kritická situácia bola koncom minulého roka, keď okrem vysokého počtu pacientov musela nemocnica zápasiť aj s nedostatkom zdravotníkov, z ktorých boli mnohí práceneschopní alebo v karanténe.

​„V priebehu decembra prešlo nemocnicou viac ako 600 pacientov s ochorením COVID-19. Mortalita bola 25 až 30 percentná. To znamená, že každý štvrtý človek ochorenie neprežil. Január vyzerá ešte horšie. Prekročíme hranicu 700 pacientov. Mortalita je podobná ako v decembri,“ uviedol Dubaj.

V Nitre sa v priebehu januára konali už tri kolá plošného testovania. Hoci počet pozitívnych postupne klesá, podľa Dubaja sa to v nemocnici prejaví až o desať či 14 dní.

V poslednom týždni sme mali menej vyšetrení na covidovom príjme. Treba však zároveň povedať, že tí pacienti, ktorí vyhľadajú pomoc, sú prijímaní vo veľmi vážnych stavoch. Preto aj naďalej vyzývam verejnosť k veľkej opatrnosti,“ zdôraznil Dubaj.

Ako pripomenul, za stabilizovaným stavom v nitrianskej fakultnej nemocnici je okrem iného aj dôsledná príprava medzi prvou a druhou vlnou pandémie a tiež schopnosť zdravotníkov vniesť do svojej práce systém aj v kritických okamihoch.

Po prvej vlne sme sa snažili čo najlepšie vybaviť nemocnicu prístrojmi a technikou, školili sme personál, robili sme so zamestnancami doslova branné cvičenia. Vedeli sme tak účinne reagovať na kritickú situáciu,“ povedal Dubaj.

Vracajú sa zdravotníci

Podľa jeho slov sa aj v priebehu posledných týždňov podarilo vykonať množstvo praktických krokov, ktoré umožňujú manažovať nemocnicu.

Naučili sme sa pracovať s vysokým množstvom pacientov. Máme vytvorených 12 až 13 organizačných jednotiek po 20 až 30 pacientov, robíme denne dve porady, nonstop sledujeme a okamžite reagujeme na aktuálnu situáciu. V nitrianskej nemocnici sme dnes pripravení mať reprofilizovanú polovicu kapacity našich lôžok. V súčasnosti sa nám už vracajú aj zdravotníci po prekonaní ochorenia COVID-19. Oceňujem ich statočnosť, pretože mnohí po chorobe ešte ani zďaleka nie sú v stave plnej pracovnej schopnosti a napriek tomu nastupujú do zamestnania,“ skonštatoval Dubaj.

​Riaditeľ nitrianskej nemocnice ocenil aj prínos aktívnej duchovnej služby, ktorú poskytujú chorým ľuďom kňazi.

Je to taký fenomén, s ktorým sa v našej nemocnici stretávame a hodnotím ho veľmi kladne. V čase, keď sú v nemocnici zakázané návštevy je takéto psychologické a duchovné sprevádzanie našich pacientov mimoriadne dôležité,“ dodal Dubaj.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-13 17:52:43 - Feat.: - Title: Mesto Nitra uvažuje o inštalácii fotovoltických zariadení na svojich budovách za viac ako tri milióny eur 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-04 11:27:27 - Feat.: - Title: Pri zámene pacientiek pochybil zdravotník, tvrdí pražská nemocnica. Lekári spôsobili potrat 04 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 05 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 09:41