StoryEditor

Smer vylúčil troch kandidátov na špeciálneho prokurátora. Je to výsmech, tvrdí Fico

25.01.2021, 10:25
Autor:
TASRTASR
Podľa Roberta Fica ide v prípade bývalého šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry o typický príklad politického väzňa.

Šéf Smeru Robert Fico zopakoval, že zadržanie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika bola politická likvidácia.

Fico to na brífingu povedal na margo blížiacej sa voľby špeciálneho prokurátora, kde sú prihlásení štyria kandidáti. Smer podľa Fica troch kandidátov vylúčil - Daniela Lipšica, Vasiľa Špirka a Jána Šantu, v hre tak pre Smer zostal iba Peter Kysel.

"Začíname sériu vystúpení k voľbe špeciálneho prokurátora. Potom dáme stanovisko, že ako pri voľbe zareagujeme. Tí traja kandidáti, ktorých som pomenoval, absolútne neprichádzajú do úvahy, je to výsmech," povedal Fico. 

Fico: je obeťou voľby špeciálneho prokurátora

Dušan Kováčik je obeťou voľby špeciálneho prokurátora,“ zdôraznil Fico s tým, že v prípade bývalého šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry ide o typický príklad politického väzňa.

Podľa Ficových slov o sťažnosti Kováčika k vzatiu do väzby rozhodoval senát Najvyššieho súdu, ktorého súčasťou bol sudca Juraj Kliment.

Kliment bol nominant OĽaNO na pozíciu generálneho prokurátora a koalíciou bol nominovaný do Súdnej rady,“ zdôraznil. Zároveň Fico poukázal na údajný rodinný vzťah Klimenta s prokurátorom ÚŠP Ondrejom Repom, ktorý dal voči bývalému špeciálnemu prokurátorovi návrh na väzobné stíhanie.

"Vo vyššie uvedenej trestnej veci som nikdy nebol dozor vykonávajúcim prokurátorom, a to ani v čase pred zadržaním osoby D. K., tak ani po jej vzatí do väzby. Posudzovanú trestnú vec naďalej dozoruje po celý čas len jeden, stále rovnaký dozorový prokurátor," reagoval Repa prostredníctvom hovorkyne Generálnej prokuratúry Jany Tökölyovej.

Dodal, že v prípade v súlade s rozpisom služieb prokurátorov ÚŠP vypracoval návrh na vzatie obvineného Kováčika ďalšej obvinenej osoby do väzby. Pritom návrh aj zastupoval v rámci rozhodovania o ňom pred sudkyňou pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu.

Repa zdôraznil, že služobnú pohotovosť mal v tom období nariadenú rozpisom služieb všetkých prokurátorov ÚŠP zo začiatku septembra 2020, ktorý sa pritom vyhotovuje na polročné obdobie vopred. "Nepamätám si na žiadny konkrétny prípad, kde by som procesným spôsobom namietal svoju zaujatosť pre vzťah so sudcom Klimentom," uviedol Repa a dodal, že s Klimentom má rodinný vzťah.

Kritika na kandidátov

Predseda Smeru vzniesol námietky voči trom zo štyroch kandidátov na voľbu špeciálneho prokurátora. „To, že si Lipšic (Daniel, pozn. TASR) vybavil bezpečnostnú previerku, nikoho z nás neprekvapuje,“ podotkol. Namietal aj voči Vasiľovi Špirkovi a Jánovi Šantovi. Kandidatúru Petra Kysela nekomentoval.

Kandidatúra na špeciálneho prokurátora je podmienená bezpečnostnou previerkou na stupeň prísne tajné. Podľa medializovaných informácií ju mal kandidát na šéfa ÚŠP Daniel Lipšic získať na základe žiadosti ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina).

Národná rada SR bude voliť nového šéfa ÚŠP po tom, ako sa obvinený Dušan Kováčik vzdal tejto funkcie.

01 - Modified: 2021-01-07 14:03:41 - Feat.: 0 - Title: Na post špeciálneho prokurátora kandiduje aj Vasiľ Špirko
01 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 02 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 03 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta 04 - Modified: 2024-04-15 14:48:11 - Feat.: - Title: Vláda chystá oddlženie nemocníc a výstavbu novej v Prešove 05 - Modified: 2024-04-15 10:24:01 - Feat.: - Title: Šimečka vyzýva vládu, nech urobí všetko preto, aby mohlo Slovensko čerpať eurofondy naďalej
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 05:59