Facebook/Polícia Slovenskej republiky
StoryEditor

Žilinská sudkyňa Eva Kyselová bude stíhaná väzobne, rozhodol súd

23.01.2021, 21:14
Autor:
TASRTASR
Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, definitívne rozhodne až Najvyšší súd.

Sudkyňa Krajského súdu v Žiline Eva Kyselová, ktorá je obvinená z korupčnej trestnej činnosti bude stíhaná väzobne. Rozhodla o tom v sobotu večer sudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) pre prípravné konanie Pamela Záleská.

Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Rozhodnutie nie je právoplatné.

"Sudkyňa pre prípravné konanie rozhodla o vzatí do väzby E.K., ktorá je obvinená zo zločinu prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Dôvodom väzby je obava z ovplyvňovania svedkov, teda kolúzna väzba. Sudkyňa neakceptovala návrh prokurátora na preventívnu väzbu a väzbu obvinenej nenahradila dohľadom probačného a mediačného úradníka," dodala hovorkyňa ŠTS.

Rozhodnutie nie je právoplatné. Obvinená proti nemu podala sťažnosť a sťažnosť podal aj prokurátor kvôli neakceptovaniu preventívnej väzby. O sťažnostiach rozhodne Najvyšší súd.

Sudkyňa rozhodovala viac ako 12 hodín, keď výsluch obvinenej začal na ŠTS o 9.00 hodine. O podaní podnetu na vzatie Kyselovej do väzby informoval vo štvrtok hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka, pričom doplnil, že u ďalšej obvinenej sudkyne Márie Urbanovej dôvody väzby nevidí.

"Vyšetrovateľ na obvinenú Evu K. spracoval a podal podnet prokurátorovi na jej vzatie do väzby. V jej prípade vidí kolúzne a preventívne dôvody," priblížil Slivka. Obvinená Urbanová podľa neho s orgánmi činnými v trestnom konaní spolupracuje.

So súhlasom prokurátora ju vyšetrovateľ po opätovnom vypočutí ako obvinenej prepustil na slobodu. K spáchaniu skutkov sa doznala.

Národná kriminálna agentúra v stredu  zadržala na pracovisku Krajského súdu v Žiline sudkyňu Evu Kyselovú a v mieste bydliska emeritnú sudkyňu toho istého súdu Máriu Urbanovú.

Obe sú stíhané za zločin prijímania úplatku formou spolupáchateľstva a zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa závažnejším spôsobom konania, a to porušením dôležitej povinnosti vyplývajúcej zo zamestnania, postavenia alebo funkcie, alebo uloženej podľa zákona.

Obvinené mali od februára 2015 do augusta 2019 za peňažné úplatky rozhodovať trestné veci na krajskom súde v Žiline v prospech trestne stíhaných osôb.

01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 03 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch 04 - Modified: 2024-03-16 16:30:27 - Feat.: - Title: NAKA zadržala počas protidrogovej akcie 11 osôb aj výrobňu heroínu 05 - Modified: 2024-03-15 07:38:07 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Správa o právnom štáte Slovensko nepoteší
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 12:03