TASR - Jaroslav Novák
StoryEditor

Bez previerky by nemohol kandidovať. Lipšicovi pomohol Krajniak

22.01.2021, 21:36
Autor:
klklTASRTASR
Krajniakov rezort argumentuje, že Lipšica oslovili na spoluprácu v oblasti právnych služieb.

Jednou z podmienok na kandidatúru na špeciálneho prokurátora je previerka na stupeň prísne tajné. Tú však bývalý minister vnútra a spravodlivosti Daniel Lipšic v súčasnosti nemal.

​K tomu, aby ju získal mu pomohol minister Milan Krajniak zo Sme Rodina, ktorý spolu s Lipšicom pred niekoľkými rokmi zakladal politické hnutie Nova. Krajniak ešte pred tým pôsobil aj ako Lipšicov poradca. Informuje o tom SME s tým, že obaja to potvrdili.

Lipšic sa mal k previerke dostať aj nezvyčajne rýchlo a to už za dva mesiace od podania žiadosti. Národný bezpečnostný úrad pri tom tvrdí, že previerky štandardne trvajú šesť mesiacov, v niektorých prípadoch aj dlhšie.

Niekto o to musel požiadať

Bývalý politik v súčasnosti pôsobí ako advokát a tak previerku nepotreboval, rovnako o ňu nemohol ani požiadať.

Krajniakov rezort pre SME vysvetlil, že Lipšica oslovili na spoluprácu v oblasti právnych služieb a práve pre to ministerstvo požiadalo o jeho previerku. Vylučuje, že by to bolo kvôli jeho možnej kandidatúre na špeciálneho prokurátora.

Osoba, ktorej sa previerka týka, o ňu nemôže žiadať sama. Za zvyšných kandidátov, ktorí pôsobia na prokuratúre, ju podala generálna prokuratúra. Lipšic ako advokát môže kandidovať vďaka zmene zákona z leta minulého roka, otázku previerky však novela nevyriešila.

Špeciálny prokurátor sa bude voliť po tom, ako sa obvinený a väzobne stíhaný Dušan Kováčik vzdal tejto funkcie. Okrem Lipšica na funkciu kandidujú Vasiľ Špirko, Ján Šanta a Peter Kysel.

Ako sa volí špeciálny prokurátor

Špeciálneho prokurátora volí a odvoláva parlament. Jeho funkčné obdobie je sedem rokov. O funkciu sa môže uchádzať občan SR, ktorý je voliteľný do NR SR a dosiahol vek aspoň 40 rokov.

Musí mať aspoň 15-ročnú prax v právnickom povolaní a odbornú justičnú skúšku. Posledné dva roky pred vymenovaním nesmie byť vo funkcii prezidenta SR, člena vlády, poslanca NR SR, europoslanca či primátora.

Kandidátov na špeciálneho prokurátora môžu navrhovať poslanci NR SR, minister spravodlivosti, verejný ochranca práv, generálny prokurátor, Rada prokurátorov SR, profesijná organizácia právnikov i právnické fakulty a Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV).

Kandidáti budú musieť prejsť verejným híringom, podobne ako uchádzači na generálneho prokurátora či ústavného sudcu.

01 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-03-21 10:58:30 - Feat.: - Title: Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca 03 - Modified: 2024-03-20 10:31:03 - Feat.: - Title: Šéf úradu vlády sa bráni voči obvineniam: Ide o osobnú pomstu Lipšica 04 - Modified: 2024-03-20 09:14:12 - Feat.: - Title: Zastavme korupciu: Zrušenie ÚŠP bude mať negatívny dosah na boj s kriminalitou 05 - Modified: 2024-03-19 14:09:26 - Feat.: - Title: Špeciálny prokurátor Lipšic zamietol sťažnosti obvinených z kauzy Vírus. Figuruje medzi nimi aj exšéf SZĽH
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 19:07